Vintertullen, ett tidigare äldreboende, är nu genomgångsboende för nyanlända på Katarina Bangata. Foto: Maja Brand

Ytterligare hundra lägenheter på Södermalm blir bostäder åt nyanlända

Nu är det klart att ytterligare 100-150 lägenheter i Vintertullen ska hyras ut till nyanlända. Idag har nyanlända flyttat in i ett 50-tal av bostäderna i huset som varit äldreboende.

  • Publicerad 13:39, 14 okt 2016

Södermalmsnytt har tidigare rapporterat att utflyttningen från Vintertullens vård- och omsorgsboende har gått snabbare än förväntat och att det idag inte bor en enda äldre kvar i huset på Katarina Bangata.

I fastigheten finns runt 200 lägenheter och ett 50-tal av dem hyrs sedan augusti ut till nyanlända.

Nu är det klart att ytterligare 100-150 tomma lägenheter också ska hyras ut till nyanlända.

LÄS MER: Här välkomnas Vintertullens nyanlända av söderborna

Idag bor 118 nyanlända hyresgäster här. Hur många hyresgäster det blir totalt när hyresvärden Stiftelsen Hotellhem (SHIS) tagit över hela fastigheten är ännu inte klart. Det är heller inte satt ett datum för när inflyttningen börjar, enligt SHIS tillförordnade vd Ann Hilmersson.

I en skriftlig kommentar uppger hon att SHIS tar över verksamheten så snart alla myndighetskrav för bostäderna är uppfyllda.

Huset måste rustas

På sikt måste fastigheten, som har ett stort upprustningsbehov, renoveras. Staden bedömer att det inte går att driva ett vård- och omsorgsboende här men att huset kan fungera som ett genomgångsboende för personer med permanent uppehållstillstånd.

Bostäderna får hyras i max två år medan de nyanlända etablerar sig i samhället och försöker hitta en egen permanent bostad.

LÄS ÄVEN: Äldreboende på Södermalm stängs - blir bostäder för nyanlända

Äldre lovas boende i stan när Vintertullen stänger