Yrkesutbildning ska säkra bemanning inom vård och omsorg

Lärcentrum, Järfälla kommuns vuxenutbildning, startar nu utbildningar till undersköterska och barnskötare/elevassistent. Detta för att kommunen vill satsa på att trygga kompetensförsörjningen inom vård och omsorg samt förskola och fritidsverksamhet.

  • Publicerad 05:00, 14 maj 2020

– Jag är väldigt glad över att vi nu drar igång de här utbildningarna. Inte minst corona-krisen har visat behovet av att säkra kompetensförsörjningen med både undersköterskor och barnomsorgspersonal för att kunna upprätthålla kvaliteten i den kommunala kärnverksamheten, säger Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden, i ett pressmeddelande.

Vård och omsorg

Yrkesprogrammet till undersköterska är på gymnasienivå och löper över tre terminer med elva timmars lektionstid i veckan.

Den ger kunskap om vårdbehov och funktionshinder, kommunikation och kommunikationshinder, etik och omvårdnad samt innehåller praktiskt arbete med brukare och vårdtagare.

– Det är fantastiskt att Järfälla startar en egen utbildning inom vård och omsorg. Vi kan erbjuda ett nära samarbete mellan praktik och lärande, vilket bidrar till att säkra kompetensförsörjningen inom vård och omsorg framöver, säger Jenny Wilhelmsson, socialdirektör i Järfälla kommun, i ett pressmeddelande.

Behövs inga förkunskaper

Utbildningen passar både för den som redan har jobb inom vården och vill vidareutbilda sig och för den som vill kunna fortsätta jobba vid sidan av studierna.

För den som inte har någon erfarenhet av vård- och omsorgsarbete sedan innan finns det under utbildningen möjlighet att börja arbeta som timvikarie.

Efter avslutad utbildning kommer man att kunna arbeta inom äldreomsorg eller inom social omsorg och LSS.

Kursstart är måndagen den 3 augusti 2020.

Förskola och fritidsverksamhet

Yrkesprogrammet till barnskötare/elevassistent löper också över tre terminer med kursstart den 3 augusti 2020.

Den ger kunskap om barns utveckling och hur olika miljöer påverkar barnets lärande samt pedagogens roll i att ge barnet trygghet, glädje och stimulans som leder till utveckling och lärande.

Efter avslutad utbildning kommer man att kunna arbeta inom förskola eller fritidsverksamhet.

Läs mer om utbildningarna och ansök här. Sista ansökningsdag är 7 juni 2020.