Yogan förändrade allt för Kerstin

Kerstin Thameur, 70, i Stenhamra vill syssla med yoga så länge hon orkar. – Tänk att jag förr om åren tyckte att det lät mystiskt, men nu tänker jag hålla på med yoga tills jag faller ihop, säger hon.

  • Publicerad 08:41, 7 mar 2017

Yogan är en livsstil, har man en gång börjat så går det inte att sluta.

För tre år sedan kände sig Kerstin Thameur trött och ville göra något för kroppen. Knäna och ryggen värkte. Aktiv och rörlig hade hon alltid varit, men Friskis & Svettis kändes inte längre kul. Hon gillade inte tanken på att det var så många i salen samtidigt. Så träffade hon yogaläraren Jeanette som tyckte att hon skulle testa.

– Jag tyckte att yoga lät konstigt och verkade lite mystiskt. Men bestämde mig ändå för att ge det en chans, säger Kerstin Thameur.

I början var det svårt. Kerstin kunde varken sträcka armar eller ben som man skulle.

– Oj, vad jag svor i början! Det kändes helt hopplöst och jag trodde aldrig att jag skulle orka sitta i en position i flera minuter, säger hon.

Trots att det var svårt kände hon att hon mådde bättre och började regelbundet gå dit. Efter ett och ett halvt år av yin yoga, coreyoga och meditationsyoga började ett starkt välbefinnande att infinna sig.

Smärtan i knäna blev som bortblåst, hon kände sig mycket piggare och ryggen gjorde inte längre ont. Och så kunde hon sträcka sig mycket mer.

– Man liksom slappnar av i hela kroppen på ett helt annat sätt. Nu skulle jag kunna ligga på knäna och skura golvet. Jag kan till och med få foten bakom huvudet! Men då måste jag värma upp en del innan, skrattar Kerstin.

Kerstin vill fortsätta utvecklas inom yogan. Hon har fått ett helt annat välbefinnande. Hon har fått mycket bättre balans. Och så har hon lärt sig andas och insett att hon alltid har andats på fel sätt. Inne i yogasalen kommer hon in i sin egen värld. Hon har inte längre några problem med positionerna och tycker att det är så skönt att hon känner en viss besvikelse varje gång läraren säger att det är dags att byta position.

”En livsstil”

– Yogan är en livsstil, har man en gång börjat så går det inte att sluta. Jag älskar musiken, stämningen, människorna som är så vänliga och mjuka, säger Kerstin.

När Kerstin inte är på ett pass längtar hon till yogan som gör henne upprymd och glad. Hon har också börjat stressa mindre. Innan var hon väldigt stressad och kände att hon måste ha koll på allt. Hon säger sig alltid ha varit perfektionist.

– Nu känner jag inte att jag behöver vara så himla duktig längre. Om jag ska ha middagsgäster klockan 19 behöver inte maten stå på bordet klockan 19. Vi kan hjälpas åt att laga maten och äter tillsammans klockan 20 i stället. Så hade jag aldrig kunnat tänka förut, säger Kerstin.

Många av Kerstins vänner har ont här och där i kroppen men ingen av dem har gett yogan en chans. Det tycker Kerstin är synd.

– Felet många gör är att de inte stretchar sina muskler. Då blir de stela men många vägrar inse det. På yogan stretchar vi bindväven och mjukas vi upp, man blir en helt annan människa, säger Kerstin.

På den lila mattan står Kerstin i ytterligare avancerad yoga-position. Hon andas lugnt, magen expanderar och blir platt igen.

– Det här tänker jag fortsätta med tills jag faller ihop. Jag har en dotter jag vill finnas för länge. Därför tänker jag hålla mig i form så jag har de bästa förutsättningarna för ett långt liv, säger hon.

Kerstin Thameur

Ålder: 70 år.

Familj: Maken Khemel och en vuxen dotter.

Sysselsättning: Pensionär, arbetar ibland på Veterankraft.

Bor: Radhus i Stenhamra.

Intressen: Yoga, kulturhistoria, musik och vandring.

Visa merVisa mindre

Så säger läkaren om yoga

Siv Lundaahl är distriktsläkare på Ekerö vårdcentral. Hon arbetar även som yoga mindfulness-lärare. I yrket som läkare är det viktigt för Siv att vara närvarande när hon tar emot sina patienter. Hon vill inte tänka på andra saker samtidigt. På så vis använder hon yogan i sitt dagliga liv.

Hon lär ibland ut andningsövningar, exempelvis vid ångest och panikångest.

– Dessa har en lugnande effekt. Jag rekommenderar yoga till mina patienter om jag tycker att det verkar passa. Det kan exempelvis vara stressade patienter, då är det väldigt bra med yoga-mindfulness, berättar Siv.

Yoga-mindfulness är en traditionell yoga som är lugn och har en bra avstressande effekt. Den är inte så fysisk utan handlar mer om att vara närvarande i kroppen och sinnet. Många upplever att yogan är väldigt avstressande och lugnande. Siv anser att yoga-mindfulness kan lindra stress.

– Om man går med en långvarig stress påverkar det kroppen på olika sätt. Stresshormonerna är på en högre nivå från början och senare utarmas kroppen på stresshormoner, man blir trött och mår inte bra. Man får sämre immunförsvar om man får en obalans i hormonsystemet. Man kan komma mer i balans genom yoga och påverka sitt immunförsvar. Man kan även påverka blodfetter, blodtryck, hjärtfrekvens och blodsockernivåer, allt sjunker, berättar Siv.

Andra positiva effekter av yoga är att musklerna blir starkare och mer elastiska. Genom att man använder musklerna kommer mer blod och därmed syre till dem. Det leder i sin tur till att muskeln läker lättare. Om en muskel är väldigt spänd kommer inte blodet och syret dit på samma sätt. Genom att man gör kroppsliga rörelser har man god effekt på muskler och skelett. Yoga påverkar även balansen eftersom man övar balansen i vissa övningar. Balansen är något som ofta blir sämre med åldern.

Man har också genom forskning sett rent medicinskt att andningsövningar påverkar en människas nervsystem. Om man använder sig av lugn djup andning så stimulerar man en del av sitt nervsystem, den delen av nervsystemet som är aktivt när vi är i vila, som lugnar ner kroppen, smälter maten och när kroppen återhämtar sig. (Det parasympatiska nervsystemet.) Då minskar stressen, hormonerna kommer i balans och man kan återhämta sig.

Visa merVisa mindre

Så säger fysioterapeuten om yoga

Katarina Bivstedt är fysioterapeut på Ekerö fysiocenter och har specialistkompetens inom smärta och smärtrehabilitering. Hon använder sig av yoga i sin verksamhet, och hänvisar ofta patienter att gå på medicinsk yoga. Det rör sig ofta om patienter med långvarig smärtproblematik med till exempel stress och utmattning i bagaget. Katarina leder själv en grupp i medicinsk yoga en gång i veckan. Hon berättar att alla som arbetar med medicinsk yoga har någon form av medicinsk utbildning.

– Den här yogaformen är mer terapeutisk än fysisk. Den är väldigt lugn och inkännande, vi använder oss av enkla kraftfulla rörelser och har mycket fokus på andning, avspänning och koncentration, berättar Katarina.

Medicinsk yoga skiljer sig markant från andra yogaformer. Alla kan utföra den, inga förkunskaper krävs. Man kan utöva passet på golvet eller på en stol. Yogan är väldigt bra för läkning och återhämtning. Just på yogaformen medicinsk yoga finns en del studier.

– På Karolinska har man tittat på ospecifik ländryggssmärta där man gjorde olika behandlingar och jämförde. Den visade att de som utövade medicinsk yoga under en viss tid regelbundet upplevde en markant skillnad när det gällde smärta. Ryggbesvären lindrades betydligt, berättar Katarina.

De vetenskapliga studierna skedde på bland annat sjukskrivna personer och visade att medicinsk yoga fyller en viktig funktion för återgång i arbete.

Hon tänker att yoga är en självhjälpsmetod där man kan lära sig att aktivt arbeta med sin hälsa och motverka stress.

– Medicinsk yoga är oerhört bra för läkning och återhämtning. Ofta berättar mina patienter att de mår väldigt bra av medicinsk yoga och att de skapar en balans inom sig. Jag tror och hoppas att det kommer att komma mer och mer sådana här behandlingsmetoder i framtiden, avslutar Katarina.

Visa merVisa mindre

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40