Rummet badade i ett rosa ljus. Foto: Anna Wilson

Yogamorgnar ska få Stockholm att andas

Lidingöbon Emilia Löf Karlsson har tröttnat på stressen – ordnar yogamorgnar med vännerna under hashtagen #breatheSTHLM – Behovet av det här är så enormt, säger hon.

  • Publicerad 15:56, 28 nov 2017

Stress och hets är nutidsmänniskans värsta fiender. Det menar Lidingöbon Emilia Löf Karlsson som vill göra något åt saken – med yogaträffar där deltagarna samals en vardagsmorgon för en retreat i miniatyr; de yogar, andas, äter en bit och passar på att skänka en slant till välgörenhet.

Folk har en sådan enorm press på sig att vara något de inte är.

– Här på Lidingö är folk så otroligt stressade. Vi är stressade, våra barn är stressade. Folk har en sådan enorm press på sig att vara något de inte är. Du jämför dig med andra och kritiserar dig själv för det du inte har, säger hon.

Tillsammans med vännerna Nina Basso (Feldenkraislärare), Kim DuCalme (yogalärare) och Ulrika Holm (hälsomatsföretagare) vill hon göra skillnad. I november fick de låna en rivningslokal på Stureplan där de ordnade ett popup-event med meditation, yoga och en hälsosam frukost. Pengarna som deltagarna betalade gick till organisationen ”Trygga barnen” som stöttar barn och unga som har närstående med drog- och alkoholproblem.

Ett 50-tal personer kom till den första träffen 9 november. den tomma lokalen badade i ett rosa ljus. Utanför vakande Stureplan upp, neonskyltarna blinkade utanför fönstret. Men i det rosa rummet rådde lugn och koncentration genom meditation och yogaövningar.

Det kröp lite i kroppen på deltagaren Peter Sahlqvist.

– Man är inställd på att röra på sig vid den här tiden, säger han.

Kompisen Niclas Kroon kände ett efterlängtat lugn.

– Man kommer till jobbet i ett annat mood idag, säger han.

Det har ett så stort värde att vi gör det här tillsammans

Emilia Löf Karlsson var väldigt nöjd med morgonen.

– Det gick över förväntan. Att var här, ta in folks lugn, det ger trygghet på ett sätt man inte kan sätta fingret på. Det har ett så stort värde att vi gör det här tillsammans. Att vi bryter isoleringen, säger hon.

Snart, 8 december är det dags för nästa miniatyrretreat under hashtagen #breatheSTHLM. Intresset är stort och evenemanget är redan fullt.

– Det verkligen bubblar, säger Emilia Löf Karlsson.