Yogaläraren Lotta Alfredsson med hunden Carin, som börjar bli alltmer avslappnad och säker på yogamattan. Foto: Nils Jönsson

Yoga med jycken – nya trenden har nått Bandhagen

Getyoga, ölyoga och chokladyoga har redan gjort entré. På senare år har även hundyoga blivit allt trendigare. I Bandhagen och i Solna har Lotta Alfredsson och Chandini Diwan börjat hålla pass för nybörjare.

  • Publicerad 13:00, 7 dec 2019

Lugn musik, svag belysning, yogamattor. Och hundar. Det är vardagskväll på ett hunddagis i Huvudsta och på golvet intar sex hundägare olika yogapositioner tillsammans med sina fyrbenta vänner.

– Jag och Lotta Alfredsson köpte våra hundar Selma och Carin på samma kennel och lärde känna varandra på det sättet. Vi tänkte att det vore roligt att hitta på något roligt tillsammans med våra hundar och kom på den här idéen, berättar arrangören Chandini Diwan innan passet startar.

Chandini Diwan och Lotta Alfredsson köpte sina hundar samtidigt på samma kennel och bestämde sig för att starta något tillsammans.

Nybörjarpassen har hittills lockat personer med alltifrån valpar till 16 år gamla hundar. Enligt Lotta Alfredsson går det utmärkt att lära gamla hundar sitta – men du får inte ha en aggressiv hund eller en alltför livlig hund om du vill delta i passen.

När hundar är med kan vad som helst hända.

Lotta Alfredsson

En slagning i mediearkivet Retriever visar att det skrevs om hundyoga i Sverige första gången 2004. I en kort TT-notis gick att läsa att aktiviteten kommit till Storbritannien från USA.

– Hundarna kanske inte direkt intog lotusställning, men deras andning trycktes verkligen synkroniseras med ägarnas och kursledarens, sa djurterapeuten Dan Thomas till BBC om det nya fenomenet.

Dök upp på Östermalm

År 2008 rapporteras hundyogan ha börjat dyka upp i Sverige, på Östermalm. När Mitt i nu hänger med på ett pass är det alltså Huvudsta som gäller. Till en början är det uppspelta hundar som ger sig in i yogan, men efter fler och fler andningsövningar och yogaställningar lägger sig lugnet i lokalen. Hundarna får öva passivitet och lära sig att koppla av tillsammans med sina ägare.

Selma och Carin passar gärna på att visa upp sina konster, men när musiken startar och belysningen dämpas håller de sig lugna, även om de andra hundarna på passet såklart väcker nyfikenhet.

Chandini Diwan bor i Järvastaden och Lotta Alfredsson i Norra Sköndal. Under hösten har de ordnat pass både i Huvudsta och i Bandhagen. I februari och mars är fler tillfällen planerade. Lotta Alfredsson har lång erfarenhet som yogalärare, men att hålla pass där djur är med har ställt helt nya krav på henne.

– När hundar är med på yogan kan vad som helst hända, men redan när vi hade första passet märkte jag hur lugna och avslappnade de blev, jag var så himla imponerad av hundarna. Ens relation med hunden fördjupas och man får bättre kommunaktion och närhet, säger Lotta Alfredsson.

Information om när det ordnas klasser hittar du på Facebooksidan HundYoga.

Fakta

Packlista – bra att ha med sig när du yogar med din hund

Ett kort koppel (hundarna tillåts inte hälsa på varandra förrän efter passet, för att skapa en lugnare yogastund)

Mutgodis. Alltid bra att ha tillhands om det händer något oväntat under passet.

En egen filt som din hund är van med.

Det krävs inga förkunskaper för att komma i gång, men det är bra om hunden har en vardagslydnad och vid yoga i grupp är det bra om din hund kan vara i samma rum som andra hundar utan att bli uppjagad, stressad eller skälla alltför mycket.

Visa merVisa mindre