Yoga i kyrkor ska minska stressen i innerstan

Yoga i Svenska kyrkan? Ja, det är faktiskt rätt vanligt i innerstan – och i Engelbrekt håller Anna-Karin Wiknertz i yogapassen. – Jag tror att lugnet behövs i vår stressade värld, säger hon.

  • Publicerad 11:24, 7 sep 2019

Framför bänkarna i den mäktiga Engelbrektskyrkan leder yogainstruktören Anna-Karin Wiknertz en gång i veckan medicinsk yoga.

– Jag tycker det är så vackra och rofyllda miljöer i kyrkan att man borde kunna göra medicinsk yoga som handlar väldigt mycket om andning och lugna rörelser. Så kan folk ta del av de fantastiska miljöerna samtidigt, säger Anna-Klara Wiknertz.

Ta med egen matta

Alla är välkomna, det är gratis och det krävs inga förkunskaper. Däremot behöver man ta med en egen yogamatta till kyrkorummet.

– Man kommer i närmare kontakt med sin själ och jag tror att lugnet behövs i vår stressade värld, säger Anna-Karin Wiknertz.

Vilka brukar komma?

– Allt från tonåringar till äldre människor. Så det är en blandad kompott, och det verkar passa alla, säger Anna-Karin.

På måndagsmorgnar kommer man nu också att hålla i så kallad Mindfullnes, en slags meditation, i Engelbrektskyrkan.

– Mindfullnes betyder medveten närvaro och jag ska göra meditationer om närvaro i livet. Det är fokus på andningsövningar och även lite rörelse medan man sitter på en stol, säger Anna-Karin.

Finns i hela stan

Yoga dyker upp i allt fler kyrkor i innerstan. I Adolf Fredriks kyrka och i Oscarskyrkan yogar man också regelbundet till exempel.

Yoga hålls även i Adolf Fredriks kyrka. Foto: Pekka Pääkkö

De flesta är positiva

I Engelbrektskyrkan har yogan funnits i några år nu. Några få har reagerat negativt på att det hålls yoga och meditation i Svenska kyrkan berättar kyrkoherden Annelie Lowén, men nästan alla reaktioner hon får är positiva.

– Vi har även gudstjänster, sorggrupper och babyrytmik, men det är inte säkert att alla är intresserade av dessa. Vi vill erbjuda fler mötesplatser i församlingen, säger Annelie och fortsätter.

– Det här är för människor som vill fokusera och komma i kontakt med sig själva. Varje människa består av kropp, själ och ande så det är inte i strid med något kristet förhållningssätt, säger kyrkoherden.

Engelbrektskyrkans kyrkoherden Annelie Lowén och yogainstruktören Anna-Karin Wiknertz. Foto: Pekka Pääkkö.

Fakta

Då hålls yoga i kyrkan

Engelbrekt

Schemat kan variera (här kan du se aktuellt schema), men generellt gäller följande:

På tisdagar i Hjorthagens kyrka klockan 17.30-18:30 hålls medicinsk yoga.

På torsdagar i Engelbrekts kyrka klockan 18.00-19.00 hålls medicinsk yoga.

Mindfulnesstimmen är på Café DC, Östermalmsgatan 20, måndagar klockan 09:00-10:00.

Oscar

I Oscarskyrkan på Narvavägen 6 håller Maria Lindelöf i yoga på tisdagar kl 10:30-11:00.
Det är drop in, ingen avgift och höstterminen 2019 är mellan 3/9-17/12

Hedvig

I Hedvig Eleonora kyrka har man ingen yoga, men man erbjuder 20 minuter öppen meditation på fredagar 10.30-10.50 i Andreaskapellet på Storgatan 2.

Visa merVisa mindre