Ygeman: ”Mer liv om det hänt i annat område”

Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman (S) uppgifterna om det stora antalet mord i Järva.

  • Publicerad 09:45, 31 aug 2016

16 personer har mördats i Järva det senaste ett och ett halvt året, enligt polisen. Majoriteten av dem på öppen gata. Bara i år har fem personer förlorat livet i det eskalerande gatuvåldet i området.

Förra året konstaterades 112 fall av dödligt våld i hela landet, enligt Brottsförebyggandet rådet. 10 procent av dem – eller 11 fall -inträffade i Järva.

Igår kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) uppgifterna.

– Det här visar att vi måste ha tuffare lagstiftning, mot grova organiserade brottsligheten och prioritera polisens resurser på så sätt att vi måste ha fler poliser i Järva området

Polisen har förstärkts tidigare i området, vad talar för att det kommer bli bättre nu?

– Jag tror att det är viktigt att ha resurser i vardagen, som löser människor trygghetsproblem. Det får inte vara så att man sätter dit några poliser under viss en begränsad tid, som gör enskilda arbetsuppgifter utan det måste vara poliser som är varaktigt på plats och öka människor trygghet i vardagen.

Om 16 mord inträffat i annan stadsdel eller kommun, till exempel Täby eller Lidingö, tror du att reaktionen blivit annorlunda då?

– Det hade säkert varit mer liv då, än var det varit om det varit Järva, Rosengård eller Biskopsgården. Men vi ser också en betydande samhällsdebatt om sociala utsatthet och brottsligheten i de här olika områden

Vad vill du säga till dem som bor i området, drabbade och dem som inte vågar gå ut på kvällen, som vill se en förändring nu?

– Du vänder inte en social utveckling, som hållit på i 10-15 år, över natten. Det krävs ett mödosamt arbete, med satsningar på skola och jobb i Rinkeby, Tensta och Husby.