Yasmine Sateei Berns gläntar på dörren till många spännande livsberättelser. Foto: Anna Wilson

Yasmine poddar solskenshistorier

Yasmine Sateei Berns har gjort resan från Iranskt flyktingbarn via miljonprogram i Gottsunda, KTH-student på Östermalm och till slut väletablerad civilingenjör på Lidingö. Nu poddar hon om andra människors livsresor i podden ”Resan hit” – Oftast är det solskenshistorier, säger hon.

  • Publicerad 11:09, 14 maj 2018

Man brukar säga att man återupplever egna minnen när ens barn blir så gamla som man själv var när något avgörande hänt i livet. Yasmine Sateei Berns dotter är precis i samma ålder som hon var när hon och familjen gav sig av från den iranska staden Kermanshah för gott på flykt från kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet.

– Det är många minnen från den tiden som kommer tillbaka till mig nu. Man kan inte radera minnen. Men man kan paketera dem, säger hon.

Panetoz-artist gästar

Nyligen släppte hon de första två avsnitten i sin splitt nya podd: ”Resan hit”. Här samtalar hon med invandrade svenskar om deras livshistorier. En var Lidingöbon Imad Elabdala som själv pluggade psykologi för att ta sig igenom den posttraumatiska stress han drabbades av efter flykten från Syrien.

När Yasmine var barn var det stora lockiga håret något som gjorde henne annorlunda. Idag är det en positiv del av hennes identitet.

I ett kommande avsnitt kommer hon att träffa artisten Pa Modou Badjie från bandet Panetoz, kända från Melodifestivalen. I ytterligare ett avsnitt samtalar hon med Nina Rokan Brandelius jobbar med med integration i Lidingö stad. 

– Alla har så starka livsberättelser. Ibland är det tungt men oftast är det solskenshistorier, säger hon.

När Ludmila åkte för doping blev hon rysk

Idén har hon ruvat på länge. Hela sin uppväxt har hon reagerat att det så sällan står något positivt i media om någon med invandrarbakgrund. 

– Ett exempel är friidrottaren Ludmila Engquist. När hon tog medalj stod det om ”svenska Ludmila…”.  Sen när hon åkte dit för doping blev hon väldigt rysk plötsligt.

Verkligheten är så mycket mer komplex menar hon. Inget är svart eller vitt och invandrare kan inte klumpas ihop till en grupp.

– Jag är ju själv ett flyktingbarn. Och av egen erfarenhet märker jag att folk är intresserade av min historia.

Hjälpte föräldrarna med språket

När Yasmine och hennes familj kom till Sverige bodde de i miljonprogramsområdet Gottsunda i Uppsala. Så småningom kunde familjen köpa en bostadsrätt.

– Det var jag själv som tog reda på vad själva ordet bostadsrätt var genom att fråga kompisar som bodde så. Mina föräldrar visste inte, berättar hon.

Hon pluggade till civilingenjör på KTH och bodde på Östermalm och hamnade till slut på Lidingö med man och tre barn.

 Jag är 100 procent svensk och 100 procent persisk.

Känner du dig som svensk eller invandrare?

– Jag känner mig rik. Jag är 100 procent svensk och 100 procent persisk. Jag har valt det sättet att se på saken. Ett tag jobbade jag i Teheran i Iran. Jag kände mig mer som en utlänning där än någonsin här. Jag tänkte att jag inte höre hemma någonstans men då valde jag att ta det bästa ur båda kulturerna och se båda delarna som mitt, säger hon.

Har du blivit utsatt för rasism här i Sverige?

– Nej, men okunskap. När jag var liten var det många äldre som drog i mitt stora lockiga hår för att se om det var riktigt. Samtidigt när jag ser hur det ser ut i dag och hur SD vunnit mark blir jag så ledsen. Vad är det för värld vi lämnar till våra barn?

Har du några drömgäster i din podd?

– Ja! Zlatan, Laleh och drottning Silvia.

”Resan hit” finns på alla de vanliga ställena där  poddar finns;  iTunes, Acast och Podcaster.