Den brottsförebyggande organisationen X-cons Stockholmsavdelning, som har arbetat i drygt 20 år med att hjälpa ex-kriminella och missbrukare, vill dra igång igen på allvar.

Verksamheten har gått på sparlåga sen X-cons stödboende förlorade sina lokaler i Vinsta 2015 och föreningen senare gick i konkurs 2017 med stora skulder.

Att en omstart nu är möjlig beror på att två år har gått sedan den nystartade X-cons föreningen bildades. Det gör att den har funnits tillräckligt länge för att ha rätt att söka bidrag från staden.

Tillbaka till fornstora dar

Ordföranden Peter Söderlund ser ett stort behov av X-cons, inte minst med tanke på den grova kriminalitet i utsatta områden.

– Tidigare fanns vi på Södermalm, i Rinkeby, Botkyrka, Rågsved, Haninge, Bredäng och Tyresö och drevs med kraft av människor som ville starta ett nytt liv. Folk fick ny gemenskap och tillhörighet och kämpade för X-cons. Den rollen vill vi spela igen. Vi hade kunnat ha en stor del i att motverka den utveckling vi ser nu, säger han.

Söker sponsorer

Inför nystarten behöver föreningen en lokal. Först då kan X-cons söka pengar av staden till hyran. Peter Söderlund hoppas nu att näringslivet ska kliva in och sponsra föreningen.

– Vi måste har en träffpunkt där vi kan ha möten och träffas för att kunna driva detta. Tidigare förlitade vi oss bara på att staden och myndigheter skulle stötta vår folkrörelse, men nu vill vi också hitta företag som vill ta ansvar och hjälp oss att bygga Stockholms största brottsförebyggande förening, säger han.