Under våren anordnar idrotts- och kulturföreningen KFUM Zliproad tillsammans med konstnären Patricia Aramburu en konstworkshop för barn – något de valt att kalla för "skogsateljé".

Platsen för verksamheten är nämligen ett gammalt torp beläget i Sätraskogen, som till vardags används som ateljé.

– Intill torpet finns en liten öppen yta, där solen ofta ligger på. Är vädret dåligt går vi in, säger Patricia Aramburu.

Ett sätt att kanalisera sina känslor

Som konstnär sysslar Patricia Aramburu mycket med olika typer av installationer och många gånger står återvinning i fokus. Under workshopen kommer därför deltagarna till stor del att få använda sig av sånt som går att hitta i naturen, så som kottar, stenar och trädbitar.

De kommer även att jobba med en teknik som hon kallar "construction by destruction", som exempelvis kan innebära att man trampar sönder kritor och på så sätt skapar konst.

Hon har flera gånger innan hållit i workshops för barn och anser att konstformen är ett bra sätt att få utlopp för känslor som man annars riskerar att trycka undan.

– Jag tycker att skolan väl uppfyller det här med att rita av ett ansikte eller måla en tavla, men däremot tycker jag inte att de behandlar det här med känslor så mycket. Det är något som barn, innan man påverkas av samhället, har väldigt nära till. Det är okej att känna rädsla, ilska och skam, men sen lär vi oss att bara le och vara glad.

Anordnar coronasäkert vernissage

Workshopen pågår i totalt sex veckor, med start den 13 april, och kommer vara indelad i två grupper: en för barn i åldrarna 4-6 år och en för 7-9-åringar. Under sista veckan i maj är det tänkt att ett coronasäkert vernissage ska gå av stapeln där föräldrar får komma och titta på barnens verk.

Förhoppningen är att kunna arrangera fler liknande workshops vid torpet i framtiden.

– Det skulle vara jättekul om man kunde göra det här en-två gånger i veckan.