Installation. Running Fence, Kalifornien (1976). Foto: Wolfgang Volz

Wolfgang Volz dokumenterade 50 år av kolossala konstverk

Konstnärsduon Christo och Jeanne-Claude blev kända för sina gigantiska installationer som svepningarna av riksdagshuset i Berlin och Pont Neuf i Paris. Under 50 år följdes de av fotografen Wolgang Volz. Nu ställer han ut i Stockholm.

  • Publicerad 14:54, 14 okt 2020

Jag och Wolfgang träffades första gången 1976

Wolfgang Volz föddes i Tyskland och träffade konstnärsduon när de gjorde en installation nära Fotoskolan i Essen. Sedan dess har han arbetat tillsammans med Christo och Jeanne-Claude och dokumenterat deras arbete under 50 års tid.

– Jag och Wolfgang träffades första gången 1976 vid ’Running Fence’, projektet i Kalifornien, och sedan dess har jag följt hans nära arbete med Christo och Jeanne-Claude. Jag fick idén om att göra en utställning tillsammans med Wolfgang när jag träffade Christo i New York förra hösten, då Christo hade använt ett av Wolfgangs fotografier i ett collage. Wolfgang nappade direkt, säger galleristen Pelle Unger i ett pressmeddelande.

Fotografen. Wolfgang Volz bor sedan 2008 i Stockholm. Foto: Pressbild

Wolfgang Volz har gett ut ett stort antal böcker om Christo och Jeanne-Claude, och även haft över 300 fotoutställningar i eget namn. Sedan 2008 bor han i Stockholm.

– Det är en fantastisk möjlighet att få visa mitt arbete och min inspiration av Christos och Jeanne-Claudes verk i min hemstad Stockholm. Min önskan är att utställningen ska väcka nyfikenhet och ny inspiration till fotokonsten såväl som andra konstformer, säger Wolfgang Volz.

Riksdagshus i ny skrud. Wrapped Reichstag, Berlin (1995). Foto: Wolfgang Volz

"The Eye of Christo and Jeanne-Claude"

Vad: Utställningen The Eye of Christo and Jeanne-Claude av fotografen Wolfgang Volz

Var: Peller Unger Gallery på Sotheby's Stockholm, Sturegatan 24.

När: Utställningen pågår mellan den 16 oktober och den 11 november. Galleriet har öppet tisdag till fredag mellan klockan 11 och 15.

Visa merVisa mindre

Flytande pirar. The Floating Piers, Iseo-sjön i Italien (2016). Foto: Wolfgang Volz