Paddling. William Olsson är ute på ett två veckor långt paddlingsäventyr i havskajak. Foto: Lowe Kinlund

William paddlar 50 mil

William Olsson från Lidingö paddlar 50 mil genom Sverige. Inspirationen till resan kommer från Nordens längsta vattenväg. "Jag har alltid fascinerats av vatten och hur det rör sig genom landskap", säger han.

  • Publicerad 10:52, 19 jul 2021

Vi har sett mycket vackert

William Olsson är 20 år och kommer från Lidingö. Tillsammans med två vänner paddlar han havskajak från Sysslebäck i Värmland till skärgården utanför Göteborg. Turen går genom Klarälven, Vänern och Göta älv och de räknar med att resan tar ungefär två veckor.

Äventyrare

Det är inte första gången William är ute på äventyr. För två år sedan cyklade han 140 mil och han har även gått på långtur bland fjällen i Sarek. Men varken han eller hans vänner har paddlat särskilt mycket tidigare.

– Fast vi har koll på grunderna. Vi vet vad som händer om man trillar i och hur man ska ta sig upp. Men man lär sig också av att göra, säger William.

Idéen till turen kom från Nordens längsta vattenväg - som är den längsta vägen en vattendroppe färdas genom Norden, från fjället Brändstöten i Härjedalen och ut i Kattegatt. Från början hade vännerna tänkt paddla hela sträckan men beslutade sig sedan för att börja lite längre ner.

Solnedgång. De vackra miljöerna är en av höjdpunkerna på resan enligt William. Foto: Lowe Kinlund

Kommit halvvägs

De paddlar cirka tre och en halv mil om dagen och på nätterna slår de läger längs med vattnet. I skrivande stund har de kommit ungefär halvvägs på sin resa.

–  Jag sitter i Karlstads inre hamn och känner doften av kaffe från rosteriet intill. Jag har just tagit en liten kopp och ett morgondopp.

För det mesta har paddlingen gått bra men William berättar om en kväll när de passerade ett vattenkraftverk sent på natten.

–  Jag var riktigt trött och det kändes som att jag sakta sögs in mot det. Det var lite obehagligt.

De har även upplevt både åskoväder och kraftiga regnskurar.

Rastplats. William Olsson och Noah Sandgren tar en välbehövlig paus. Foto: Lowe Kinlund

"Första kvällen var helt magisk"

Det bästa på resan hittills beskriver han som alla oväntade möten på vägen. Och naturen förstås.

–  Vi har sett mycket vackert. Första kvällen var helt magiskt. Det var helt vindstilla, spegelblankt vatten och solen lös ner i dalen som Klarälven slingrar sig igenom.

Den 21 eller 22 juli beräknar gänget gå i mål.