William kan redan tygla bygelhästen

William Sundell från Svartbäcken är bara 9 år, men tränar stenhårt. Sex gymnastikpass i veckan, totalt 21 timmar, står på programmet. – Det är kul att träna. Särskilt bygelhäst eftersom jag är bäst på det.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Varje vardag klockan 13 är 9-årige William Sundell på plats i Åkeshovshallens stora gymnastiksal. Fyra timmar senare är det dags att åka hem till Svartbäcken. Då är det extra läxläsning som gäller. William får nämligen sluta skolan tidigt på dagarna för att hinna med all gymnastikträning.

Denna onsdagseftermiddag är inget undantag. William kliver av bygelhästen för en kort paus. Han är inte ens svettig.

– Jag är inte trött eftersom jag är vältränad. Det är kul att träna.

William tycker inte att 21 timmars hårdkörning i veckan är tillräckligt. För säkerhets skull har han en bygelhäst med kapade ben hemma i vardagsrummet om han blir sugen på att köra lite extra.

– Han vill till och med lägga in ett morgonpass, säger Daniel Sundell som är Williams pappa och tränare.

William tävlar för Hammarbygymnasterna där pappa är anställd tränare. Pappa Daniel och mamma Emma har båda ett förflutet som truppgymnaster på SM-nivå. Det föll sig naturligt att William började träna gymnastik när han var fyra och ett halvt år.

Talangen kanske finns i generna, men annars är det inte ”gratis” att bli gymnastikstjärna. Det är helt enkelt en sport som kräver stora mängder träning.

William har redan fått betalt för sina insatser. I somras var han överlägsen i 10-årsklassen på Riksmästerskapet (som SM). Han vann mångkampen och tog dessutom guld i grenarna bygelhäst, ringar, barr och räck. Förra helgen tävlade William mot killar som var ett par år äldre i Svenska cupen i Sollentuna. Han vann i bygelhäst och blev fyra i mångkampen. Det är bara början.

– I framtiden vill jag komma till VM-final!

William säger att det fungerar bra med pappa som tränare. Och pappa Daniel håller med.

– När vi är på plats i hallen är William en i mängden bland de nio killar som jag tränar.

Daniel poängterar att det absolut inte handlar om något tvång för att få sonen att träna så hårt.

– I Sverige går det inte att tvinga barn att träna. William tycker det är roligt, annars skulle det inte fungera. Samtidigt vet vi vad som krävs för att lyckas i Europa och världen där de har ungefär samma träningsmängd som killarna i min grupp.

Givetvis anpassas träningen efter hur unga gymnasterna är. För en 9-åring gäller det att preparera sig för att hålla längre. Det är exempelvis viktigt att leder och muskelfästen bara får lätt belastning i början.

William verkar milt uttryckt välpreparerad när han svingar sig upp på bygelhästen igen. Det är en gren som kräver både styrka och teknik för att klara bensving, och kretsar och cirklar runt redskapet.

– Det svåraste är att klättra med händerna från ena ändan till den andra samtidigt som benen ska vara sträckta i luften, säger William.

Fakta

Gympa i blodet

Namn: William Sundell.

Ålder: 9 år.

Bor: Radhus i Svartbäcken med mamma Emma och pappa Daniel (båda före detta truppgymnaster på elitnivå), samt småsyskonen Noel och Louine.

Klubb: Hammarbygymnasterna.

Aktuell: Gymnastiklöfte utöver det vanliga. Nybliven segrare i Svenska cupen i grenen bygelhäst.

Pluggar: Trean på Svartbäcksskolan.

Visa merVisa mindre