William fick hederspris i tuffa formeldebuten

Första tävlingen i Formel STCC Nordic blev en rejäl utmaning för William Winsth. Bilen krånglade och han bara kunde ge 70 procent gas. Men den 16-åriga racingtalangen från Rotebro slet på och belönades med ett hederspris för ”extraordinär insats”.

  • Publicerad 10:49, 25 maj 2018

– Jag gjorde vad jag kunde och de tyckte att jag kämpade på bra, säger en inte alltför nedslagen William Winsth.

William Winsth, 16, började köra karting i Järfälla MK. I dag kör han i Sveriges enda formelklass. Foto: Vaste Winsth

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att William Winsth, efter flera år av framgångar som kartingförare, till årets säsong har klivit upp till Sveriges enda formelklass, Formel STCC Nordic.

Den nya bilen är betydligt snabbare än de William Winsth har rattat tidigare, men i tävlingsdebuten på Knutstorp kunde han inte gasa på för fullt.

Bättre fart på Rudskogen

– Vi hade problem med gaspedalen och några sensorer så jag hade bara 70 procent gas, så det var så klart svårt, säger han.
Till andra tävlingen, som gick på Rudskogen i Norge i helgen, hade teamet fått ordning på grejerna – och då gick det bättre.

William Winsth redo för race på Rudskogen i Norge, nu med 100 procent gas i stället för 70 som i debuten i Knutstorp. Foto: Vaste Winsth

”Har bara suttit i bilen fyra gånger”

– Ja, jag kom sjua i ena racet. Det är jag nöjd med. Jag håller fortfarande på att samla på mig erfarenhet. De andra förarna har kört hela hösten plus under våren. Jag har bara suttit i bilen fyra gånger, en testdag plus de här tävlingarna.
Hur är bilen att köra då, jämfört med tidigare då du kört i olika kartingserier?
– Fartskillnaden är extrem. 200 kilometer i timmen nu, mot 140 tidigare. Accelerationen är däremot inte lika extrem. I karting gick jag från 0 till 100 på tre sekunder, jag vet inte exakt vad det tar nu men klart mer.

William Winsth på Rudskogen. ”En otroligt fin bana”, säger han.

Nästa tävling i Formel STCC Nordic går i Anderstorp den 17 juni.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50

Kommunen vänder – skridskobanor och fotbollsplaner öppnas igen

Nyheter Grönt ljus för träning utomhus Nu blir utomhusträningar och skridskoåkning återigen möjligt för Sollentunaborna. Från och med i morgon, den 18 januari, ska kommunen successivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits...söndag 17/1 15:21