Wilhelm Behrman har också skrivit manuset till SVT-serien Innan vi dör. Foto: Läsarbild Anders Strömquist/SVT

Wilhelm Behrman om Kalifat: ”Skrivit min första autograf”

Vasastadsbon Wilhelm Behrman har skrivit manuset till den omtalade SVT-serien Kalifat. Han är stolt över att se manuset i tv-rutan. – Jag har faktiskt fått skriva min livs första autograf efter premiären, säger han.

  • Publicerad 17:00, 30 jan 2020

2015 spred sig en bild från en övervakningskamera i medier från en flygplats som visade tre brittiska tonårsflickor. De hade rymt från sina familjer för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten.

När Vasastadsbon Wilhelm Behrman såg bilden blev han väldigt provocerad.

– Det kändes så sorgligt. Jag har själv en dotter i samma ålder. Bilden gav mig idéen till att jag skulle skriva ett manus utifrån det, säger han.

Lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni), storasyster Sulle (Nora Rios), Kerima (Amanda Sohrabi). Bild från serien. Foto: Jonas Alarik/SVT.

Fick hjälp av sin dotter

I serien Kalifat får tittarna följa bland annat tre kvinnor som radikaliseras, även en kvinna som redan rest till Raqqa i Syrien och anslutit sig till IS.

Wilhelm Behrman skrev manuset för två år sedan tillsammans med Niklas Rockström. Under tiden som manuset togs fram gjorde de mycket research kring hur IS fungerar och hur en radikalisering går till. Han har även tagit hjälp av sin dotter.

– Hon har hjälpt mig att förstå 15-åriga flickor. Det är svårt för mig som är 54 år gammal, säger han.

Fått positiva reaktioner

Inför seriepremiären uppstod två falanger. En som ansåg att den spred IS-propaganda och en som ansåg att den var islamofobisk.

– Efter att serien började sändas så tycker jag att det känns som att båda dessa är besvikna, att de inte fick vatten på sin kvarn.

Wilhelm Behrman tycker att mottagandet överlag har varit väldigt positivt.

– Jag har faktiskt fått skriva min livs första autograf efter premiären, säger han.

Fakta

Wilhelm Behrman

Bor: Vasastan i Stockholm stad.

Ålder: 54 år gammal.

Familj: Fru och en son och en dotter.

Jobb: Psykolog och manusförfattare.

Tidigare: Bland annat skrivit manuset till SVT-serien Innan vi dör och romantiska komedin Fyra år till.

Visa merVisa mindre