Sveavägen. Utsikt från 24:e våningen mot sydöst. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Wenner-Gren Center fyller år – ett bedårande barn av sin tid

Wenner-Gren Center bjuder på flera överraskningar. Utsikten så klart men även vad gäller inredning och konst. Det är som att kliva in i ett avsnitt av ”Mad Men”.

  • Publicerad 13:59, 5 jun 2022

Inspirationen fick arkitekterna från FN-skrapan i New York.

Tobias Gustavsson är driftchef för Sabis restauranger. Av de sju restauranger han basar över står den i Wenner-Gren Center ut – eller snarare upp. Byggnaden den ligger i är på 74 meter och har en unik atmosfär från 1960-talets första år.

– Det handlar om charmen från 60-talet, det är mycket originalinredning kvar. Man har fångat upp det här rombmönstret i hela byggnaden. Inspirationen fick arkitekterna från FN-skrapan i New York.

Biblioteket. Tobias Gustavsson, driftchef på Sabis Restauranger. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Det var industrimannen och Electrolux grundare Axel Wenner-Gren som gjorde bygget av centret möjligt genom att donera åtta miljoner kronor. Hans amerikanska fru Marguerite var utbildad operasångerska.

– Hon höll soaréer med kända artister i början av 1960-talet, högst upp i det 25 våningar höga huset. Tyvärr finns inte många bilder från dessa, så det känns som ”what happened in WGC, stays in WGC”, säger Tobias.

Loreen och Plura

Från detta sprang idén om ”WGC24”, med liveartister i samband med 60-årsfirandet i år.

– Hittills har Loreen, Plura och Carla Johansson, Eric Gadd, Moneybrother, Uno Svenningsson och Lisa Nilsson uppträtt för en exklusiv liten publik på 72 personer vid varje tillfälle, en intim dinner show med trerätters.

Något man fortsätter med i höst – vilka artisterna blir är än så länge hemligt. Biljetter släpps under juni.

50 000 m³. Pylon heter det höga huset i Wenner-Gren Center. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Tre byggnader

Wenner-Gren Center består av tre hus: Pylon, det höga huset mest förknippat med WGC, forskarbostäderna Helicon i en öppen cirkel och Tetragon med hörsal och restaurang som är öppen för allmänheten.

Pylon fungerar som ett enormt solur mot Helicon.

Högst upp till himlen kommer man dock inte hur som helst. Takvåningen är inte öppen för allmänheten med mindre än att man bokat in sig för konferens eller fest.

Men snart finns ändå en chans för alla.

– För 60 år sedan fanns nattklubben ”Mad Dog” nere i restaurangen som då hette Vega. En pub där forskare och studenter kunde ta sig en bärs. Det är något man nu vill återskapa på våning 23 och 24. Tanken är en torsdag i månaden och då ha öppet för allmänheten.

Axel Wenner-Gren var snarast som en svensk version av en oligark till så del att han förutom att vara en driftig entreprenör och grundare av Electrolux även ville lägga sig i världspolitiken under andra världskriget. Det gick sådär. Hans försök att medla mellan Göring, Chamberlain och Roosevelt gjorde bara att båda sidor fattade misstankar om att han arbetade för motståndarna.

Gobeläng. Vävd av Elsa Gullberg till Stockholmsutställningen 1930 efter en målning av Dardel. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Ekonomin rasade

Efter kriget gjordes en rad felsatsningar. Wenner-Grens ekonomi rasade och han tvingades 1956 sälja aktieinnehavet i Electrolux. När han dog 1961 visade sig dödsboet vara konkursmässigt.

Vad har du för personlig relation till WGC?

– Det är härligt att se gäster som kommer upp och säger ”wow, det här hade vi ingen aning om!” Förstagångsbesökarna blir först hänryckta av utsikten. Sen är det baren och trappan som man går igång på. Konstintresserade häpnar över konstverken.

– Man har verkligen bevarat känslan från tidigt 60-tal. En dold pärla i hjärtat av Vasastan.

Wenner-Gren Center

Uppfört 1962 efter en donation på 8 miljoner kronor av industrimannen Axel Wenner-Gren, som gick bort några månader innan invigningen.

Arkitekter: Sune Lindström och Alf Bydén, inspirerade bl a av FN-skrapan i New York.

Centret består av tre hus: det mest iögonfallande 74 meter höga Pylon, mötes- och restauranghuset Tetragon samt Helicon som är bostäder för forskare.

Fastigheten ägs av Fabege och förvaltas av Sabis restauranger.

60-årsfirandet inbegriper bland annat dinner shows och filmvisning i auditoriet.

Wenner-Gren Center deltar i Stockholm Open House i början av oktober. Under förra årets Open House blev visningarna av WGC fullbokade.

Det är en blåklassad byggnad (Stadsmuseets högsta klassificering)

Visa merVisa mindre

Auditorium. Nyrenoverad, i låga byggnaden Tetragon.