Well fastigheter nära konkurs: ”Urban Park påverkas inte”

Företaget Well fastigheter genomgår just nu en rekonstruktion. Det här hotar inte planerna för Urban park i Järfälla, uppger företagets vd Christofer Carlsson.

  • Publicerad 07:02, 9 apr 2020

Under hösten granskade Mitt i Urban park. Ett på pappret storartat bostadsprojekt som företaget Well fastigheter planerar i Veddesta. Av granskningen framgick att det vid tidpunkten saknades alla typer av tillstånd för att möjliggöra att bygget kunde få ta sin början.

Urban park ska inhysa 1100 lägenheter i olika storlekar uppger fastighetsutvecklaren Well fastigheter. Illustration: Well fastigheter

– Man kan ju tycka att de själva försätter sig i en lite knepig situation, för att det här med detaljplaneprocessen är en väldigt lagreglerad och uppstyrd process, den följer sin gilla gång, sa Malin Danielsson, planchef på Järfälla kommun då.

Så här är det tänkt att en av lägenheterna ska se ut i projektet Urban park. Illustration: Well fastigheter

Sålt 900 förhandsbokningar för 18 miljoner

Well fastigheter uppgav att de hade sålt 900 förhandsbokningar i projektet Urban Park till ett pris om 20 000 kronor per lägenhet.

Bolagets vd inte orolig

Trots att inga tillstånd fanns på plats i höstas såg Well fastigheters vd Christofer Carlsson ingen anledning att vara orolig. Bitarna skulle falla på plats.

Christofer Carlsson (till höger) är inte orolig för att Urban park. Med på bilden är även Rutger Arnhult som investerat i projektet. Foto: Well fastigheter

På frågan vilket budskap han hade att ge de 900 kunder som förhoppningsfullt ställt sig i kö så svarade han:

– Jag gratulerar dem och tackar för deras förtroende.

Fakta

Läs hela granskningen av Urban park

✔ Storslagna planen: 1100 lägenheter i Veddesta

Exklusiva bostäder ska byggas i  ett jätteprojekt i Veddesta – med inflyttning redan år 2022. Och intresset är stort. Well fastigheter har sålt runt 900 förhandsbokningar för 20 000 kronor styck.


✔ Avslöjandet: Ingen detaljplan – inget bygglov

Mitt i kunde avslöja att det inte finns någon detaljplan för området, eller ens en påbörjat planprocess.

Tomten på Fakturavägen 8, där Well påstår att lägenheterna ska byggas är i dag en industritomt.


✔ Kommunen: Finns inget samarbete

Järfälla kommun har inget pågående detaljplanearbete på tomten, inte heller på någon av de närliggande granntomterna. De känner inte heller till något samarbete som Well påstår sig ha med kommunen.

– Jag sitter och funderar på om de har kunnat missförstå oss på något sätt, säger Toni Chmielewski, kommunens projektchef för Barkarbystaden.


✔ Hon skulle flytta till Stockholm för lägenheten

Elin Pira köpte i början av året en förhandsbokning på en lägenhet. Hon planerade att flytta till Stockholm 2022 när bygget skulle stå klart.


✔ Well fastigheter: Vi ser ingen risk

Men Christofer Carlsson, vd för Well fastigheter, är inte orolig. Han påstår att företaget visst har haft möten med kommunen.

Preliminär inflyttning 2022 gäller menar han, och han ser ingen risk med planerna.

Mitt i frågade honom vad hans budskap var till de 900 som har köpt en förhandsbokning:

– Jag gratulerar dem och tackar för deras förtroende.


✔ Fastighetsägaren om Urban park: ”Vi förhandlar med kommunen”

Ägaren till fastigheten som ligger på Fakturavägen 8 är Svensk Riskvarnindustri.

En företrädare för företaget, Stefan Demirian, bekräftar att det finns ett köpeavtal mellan dem och Well fastigheter. Han känner inte heller någon oro för affären.

Visa merVisa mindre

Well inleder företagsrekonstruktion

Men nu har Well Fastigheter inlett en företagsrekonstruktion.

Det här påverkar inte bygget, menar Christofer Carlsson som lagt projektet i ett av sina andra bolag.

Illustration: Well fastigheter

De 900 personer som investerat behöver inte vara oroliga? 

– Projektet Urban Park ligger i bolag som inte påverkas av rekonstruktionen, säger Christofer Carlsson

Projektet Urban Park ligger i bolag som inte påverkas av rekonstruktionen

Christofer Carlsson, vd, Well fastigheter

”Våra bostadsmodeller blir bara än mer attraktiva i dessa tider”

Själva rekonstruktionen av Well Fastigheter beror på att lån dragits tillbaka under coronakrisen. Nu ska man göra en nyemission för att ta in ännu fler ägare, för att försöka rädda bolaget.

– Att krisen slår mot oss finansiellt är tufft och något alla behöver hantera, men vi har framtidstro och våra bostadsmodeller blir bara än mer attraktiva i dessa tider, säger Christofer Carlsson.

En visionsbild över Well towers i Hagalund. Illustration: Kontur arkitekter

Även planer i Solna stad

Well fastigheter har även högt flygande planer i Hagalund i Solna stad i form av projektet Well towers. Här ska man bygga Stockholm på höjden. Skyskraporna beskriver bolaget som ”WELLness-torn med fokus på människans välbefinnande”. Då Mitt i slutet av 2019 senast rapporterade om planerna i Solna stod dessa alltjämt stilla. Det är inte känt hur projektet påverkas av dagens nyhet gällande rekonstruktion.

Fakta

Det här innebär en företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva.

Företaget eller borgenären kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktionen utser de en rekonstruktör. I en företagsrekonstruktion kan det ingå ett offentligt ackord. Det innebär att fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.
Källa: Kronofogden
Visa merVisa mindre