Dennis Wedin (M) vill gå igenom beståndet för att se vilka fastigheter som kan säljas. Foto: Mitt i

Wedin (M) öppnar för att sälja hyresfastigheter

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) vill sälja fastigheter ur allmännyttan för att finansiera renoveringar. – Jag är jätteförvånad över de här dubbla budskapen. Först var det bara ombildningar och nu är det hela bestånd, säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd.

  • Publicerad 12:00, 27 nov 2018

Den grönblå majoriteten meddelade redan på den första pressträffen att man öppnade för ombildningar av hyresrätter i ytterstan. Det poängterades att det enbart handlade om ytterstan och enbart på hyresgästernas egna initiativ.

Nu står det klart att det även kan bli aktuellt med försäljningar av fastighetsbestånd i allmännyttan.

– Stockholms stad ska bedriva en aktiv fastighetsförvaltning, och vi kommer därför att göra en översyn av beståndet för att identifiera eventuella objekt som kan vara lämpliga att avyttra, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) i ett mejl till Mitt i.

Var skulle det kunna vara aktuellt och i vilken omfattning?

– Vad detta landar i är alldeles för tidigt att säga i dagsläget, det får vi återkomma till när översynen är klar.

S: ”Besviken på MP”

Miljöpartiet har tidigare kritiserat utförsäljning av allmännyttan. I mars 2012 (när alliansen styrde i Stockholms stad) skrev Daniel Helldén (MP) på sin blogg:

”Igår fattade Stockholms stads tre bostadsbolag beslut om utförsäljning av cirka 2 800 lägenheter. Ett beslut som vi i Miljöpartiet starkt kritiserar”… ”Genom försäljningen av allmännyttan förlorar man ett av verktygen för att skapa en inkluderande och öppen stad. När försäljningen väl är gjord kan den ju inte göras ogjord.”

Daniel Helldén (MP) vill idag inte kommentera eventuell försäljning av hyresfastigheter, utan hänvisar till Dennis Wedin när det gäller frågor om bostadspolitik.

Oppositionen är inte oväntat kritisk.

– Jag är jätteförvånad över de här dubbla budskapen. Först var det bara ombildningar och nu är det hela bestånd, säger oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) och fortsätter:

De (MP) verkar ha lämnat walk over till M fullständigt, förutom i trafik- och miljöfrågor.

Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd.

– Jag är väldigt besviken på Miljöpartiet. Vi har varit överens under de här fyra åren att vi ska utveckla allmännyttan och underlätta för människor att få hyreskontrakt. De har även efter valet sagt på sociala medier att det inte ska ske några beståndsförsäljningar. De verkar ha lämnat walk over till M fullständigt, förutom i trafik- och miljöfrågor.

”Ska finansiera renoveringar”

Dennis Wedin menar att försäljningarna ska finansiera renoveringar.

– Avyttringar ska ske för marknadsmässiga priser, och kan ge intäkter som möjliggör renoveringar av stadens bostadsbestånd. Detta är heller inget ovanligt, förra mandatperioden avyttrades exempelvis fastigheter i S-ledda kommuner såsom Luleå, Östersund, Alingsås och Borlänge.

Jan Valeskog (S) köper inte argumentet.

– Vi ska ha sådana underhållsplaner att man renoverar i den i takt som det behövs. Vi gör vinster inom allmännyttan och intäkterna ska finansiera underhåll. Det där är bara blå dunster som M säger varje gång, vi har god ekonomi.

Avyttringar sker ju även i S-ledda kommuner?

– Andra kommuner får väl tala för sig. Vi tycker att det är bättre att sälja mark och fastigheter som inte används som bostäder, som Söderhallarna eller Östermalmshallen. Det finns säkert ett och annat slott utanför Stockholm som vi kan sälja.