Grön kil. Domarudden i Österåker ingår i Angarn­kilen. Foto: Mikael Andersson

Webbplats ska locka ut fler i naturen

Nu finns det en ny webbsajt för de så kallade gröna kilarna i nordostkommunerna – Österåker, Vaxholm, Vallentuna. Danderyd, Täby, Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna.

  • Publicerad 12:07, 15 apr 2021

– Österåker har tillsammans med våra grannkommuner och föreningslivet ett etablerat och långsiktigt samarbete kring de gröna kilarna och att locka fler ut i naturen, säger Conny Söderström (M), en av Österåkers kommuns representanter i samarbetet.

Den nya webbplatsen heter Samverkan gröna kilar nordost och är en del av ett samarbete som sedan 2016 finns kring de tre kilarna Angarnkilen, Bogesundskilen och Rösjökilen i norrort.

Två av dessa passerar Österåker och Vaxholm: Angarnkilen och Bogesundskilen.

Lanserad 1 april

Ett mål för samarbetet kring de gröna kilarna är att bidra till en god livsmiljö för alla invånare och en hög biologisk mångfald. Ett annat är att göra kilarna välkända och välbesökta.

Den nya webbplatsen lanserades den 1 april och innehåller bland annat beskrivningar av de kilarna, besöksmål och tips på aktiviteter.

I hela regionen finns totalt tio gröna kilar – stora sammanhängande grönområden som sträcker sig från den omgivande landsbygden in mot Stockholms centrum.