Mingel. Waxholmspartiets valvaka. Foto: Fredrik Ardefors

Waxholmspartiet fortsatt starkt trots avhopp

Förra valets raket, Waxholmspartiet, gjorde ett riktigt bra val med tanke på tidigare turbulens och avhopp i fullmäktige. Dessutom gör ett nytt parti entré i fullmäktige: Vaxholmsdemokraterna.

  • Publicerad 10:02, 13 sep 2022

Vi är fortsatt stora, och med marginal näst största parti.

Fredrik Ardefors är Waxholmspartiets toppkandidat. Foto: Daniel Roos

– Vi är fortsatt stora, och med marginal näst största parti i Vaxholm, och därmed en nyckel för att skapa majoritet för en förändring, säger Fredrik Ardenfors (WP).

Enligt de preliminära siffrorna får partiet sex mandat i fullmäktige, två färre än förra valet då man chockade moderaterna och blev störst i Vaxholm.

M vände trenden, Waxholmspartiet tappade

– Vi har sett rörelser i väljarkåren där vi sannolikt tappat drygt ett par procent till M och VD (nystartade Vaxholmsdemokraterna, reds anm) vardera, säger Fredrik Ardenfors.

– Troligen har några tidigare M-väljare gått tillbaka från oss efter att M förnyat sig och också ställt sig bakom vårt krav på ett nytt ledarskap i kommunen.

VD nykomling i fullmäktige

Lars Arb Zackrisson, förstanamn på Vaxholmsdemokraternas valsedlar och en av de som hoppade av WP under den gångna mandatperioden, säger att han är nöjd med att VD kommer in i fullmäktige i sitt första val.

VD har bland annat drivit frågor om ökat medborgarinflytande och att Vaxholm ska behålla sin småstadsprägel. Men om partiet får ett eller två mandat är fortfarande osäkert:

– Tar vi två mandat är vi jätteglada, men om det bara blir ett mandat är jag mindre glad, säger han.

I valrörelsen i Vaxholm har frågor om medborgarnas inflytande, bristen på bostäder och den kommunala servicen – inte minst bygglovshanteringen – fått stort utrymme.

2022 års valresultat Vaxholm, preliminära siffror*

Moderaterna: 8 (24,8%)

Waxholmspartiet: 6 (20,0%)

Socialdemokraterna: 4 (13,7%)

Centerpartiet: 4 (12,9%)

Sverigedemokraterna: 2 (6,7%)

Vänsterpartiet: 2 (6,3%)

Vaxholmsdemokraterna: 2 (4,9%)

Liberalerna: 1 (4,7%)

Kristdemokraterna: 1 (2,9%)

Miljöpartiet: 1 (2,8%)

Summa: 31 mandat

*6 av 7 valdistrikt räknade

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre