– Vi är fortsatt stora, och med marginal näst största parti i Vaxholm, och därmed en nyckel för att skapa majoritet för en förändring, säger Fredrik Ardenfors (WP).

Enligt de preliminära siffrorna får partiet sex mandat i fullmäktige, två färre än förra valet då man chockade moderaterna och blev störst i Vaxholm.

https://www.mitti.se/nyheter/m-vande-trenden-waxholmspartiet-tappade/repvif!TlJlgLn3PZgIhHOiDGcdgw/

– Vi har sett rörelser i väljarkåren där vi sannolikt tappat drygt ett par procent till M och VD (nystartade Vaxholmsdemokraterna, reds anm) vardera, säger Fredrik Ardenfors.

– Troligen har några tidigare M-väljare gått tillbaka från oss efter att M förnyat sig och också ställt sig bakom vårt krav på ett nytt ledarskap i kommunen.

VD nykomling i fullmäktige

Lars Arb Zackrisson, förstanamn på Vaxholmsdemokraternas valsedlar och en av de som hoppade av WP under den gångna mandatperioden, säger att han är nöjd med att VD kommer in i fullmäktige i sitt första val.

VD har bland annat drivit frågor om ökat medborgarinflytande och att Vaxholm ska behålla sin småstadsprägel. Men om partiet får ett eller två mandat är fortfarande osäkert:

– Tar vi två mandat är vi jätteglada, men om det bara blir ett mandat är jag mindre glad, säger han.

I valrörelsen i Vaxholm har frågor om medborgarnas inflytande, bristen på bostäder och den kommunala servicen – inte minst bygglovshanteringen – fått stort utrymme.