Sissi Lindberg, servitris i programmet och Tobias Ekman, hotellägare. Foto: SVT Warner Bros/Åsa Sommarström

Waxholms hotell hoppas på mer dejting

SVT:s serie Första dejten spelades in på Waxholms hotell. Nu har sista delen sänts, men ägaren Tobias Ekman hoppas på ännu en säsong.

  • Publicerad 09:46, 4 dec 2018

I går visade Sveriges Television sista avsnittet av serien Första dejten, programmet där kärlekskranka singlar träffas för att se om de passar ihop. De flesta känner igen Waxholms hotells exteriör som flimrar förbi i början. Svårare är det att känna igen sig när de visar insidan.

– Det är inspelat i sommarkrogen Lilla Strand på nedervåningen, berättar Tobias Ekman som äger hotellet tillsammans med kompanjonen Olof Skarman.

– De klär in hela lokalen och täcker fönstren och har ändrat inredningen. Men man känner igen entrédörren och bardisken.

Får ni mycket frågor om programmet från hotellgäster?

– Det är mycket: Är det inte här det spelas in? Det sker nästan varje dag.

Första dejten görs av filmbolaget Warner Bros. Första gången de besökte hotellet var i januari 2017 och de blev nöjda med vad de såg. För hotellet kom det lägligt eftersom som Lilla Strand står tom och öde under vinterhalvåret.  I mars/april spelades första säsongen in och säsong två som nyss sänts spelades in under mars 2018.

– Jag tycker om serien. Jag gillar att det är alla åldrar, olika etnicitet och att de som är med reflekterar hela samhället, säger Tobias Ekman.

Lilla Strand är igenbommad nu under vintern. Under inspelning görs lokalen om helt.

– När inspelningen pågår blir det lite som en härlig stor familj här. Men det är en klart udda affär och väldigt intensivt.

Är det inte konstigt att ha tv-inspelning på hotellet?

– Jag minns första gången jag fick förfrågan, då tänkte jag : Dejtingserie och varumärket Waxholms hotell, hur rimmar det? Men det är en bokning. En hyrd lokal.

Filmbolaget hyr inte bara sommarkrogen utan även hotellets garage som fungerar som kontrollrum för tv-teamet. Härifrån styrs kamerorna som under inspelningen diskret följer deltagarnas första trevande möten.

Daniel Meyn, den trevlige bartendern i Första dejten.

Förutom att hyra ut lokaler ser hotellet också till så att tv-folket, deltagare och över hundra statister får något i magen under den hektiska inspelningsveckan.

Har du smygtittat när de spelat in?

– Ja, kika in kan man göra.

Den som hoppas få möta samma servis och barpersonal som på TV när de besöker hotellet kan bli besviken. Fosco, Cato,  Sissi och Daniel är handplockade för programmet. Däremot är kökspersonalen som skymtar i serien hotellets egen.

Blir det en tredje säsong från Waxholms hotell?

– Vi håller tummarna och hoppas att det blir många tittare den här säsongen. Men det beror förstås också på om SVT vill köpa in programmet igen. Risken finns också att Warner byter inspelningsställe, säger Tobias Ekman.