Wasberg (S): Aldrig lovat färdigt kulturhus innan det gamla rivs

Tiden håller på att rinna ut för 600 barn och unga i Jordbro. De måste sluta med det de älskar mest – om inte nya lokaler hittas. – Vi måste förhålla oss till lika och jämlika villkor, säger kommunalråd Meeri Wasberg (S).

  • Publicerad 05:00, 8 maj 2019

Situationen i Haninge är såväl speciell som känslig för lokalpolitikerna.

Dansföreningen Jordbro United, taekwondoklubben Viking och andra föreningar har fått hyra in sig på vederlagsfria rivningskontrakt i nedlagda Jordbromalmsskolan sedan 2012.

De två klubbarna engagerar totalt 600 barn och unga.

De förmånliga hyresavtalen har gjort att medlemsavgifterna kunnat hållas modesta. Alla barnfamiljer har haft råd.

Jordbro United tycker att kommunen ska teckna ett hyresavtal för en extern lokal och att vi på kommunen ska låta föreningen få vara i lokalen utan att betala hyra

Kommunalråd Meeri Wasberg (S)

Lokalpolitikerna har motiverat subventionerna med att Jordbro är ett socioekonomiskt utsatt område och att skolbyggnaden ändå ska rivas.

Föreningarna hävdar att de inte klarar sig utan stöd från kommunen, men både förmånerna och lokalerna ser ut att försvinna.

Var föreningarna ska ta vägen vet ingen.

Fakta

Oenighet kring kulturhus i Jordbro

Politikerna och partierna i Haninge har i flera år tvekat kring om ett nytt kulturhus ska byggas i Jordbro eller inte.

De fyra styrande partierna (S, C, L och KD) beslutade i höstas att det ska planläggas för ett nytt hus med kulturverksamheter i Jordbro, men det är inte alls säkert att det blir kommunen som avsätter pengar för det utan man väntas också hoppas på marknaden.

Huset väntas inte bli ett renodlat kulturhus likt gamla Jordbromalmsskolan. Vilket betyder att flera verksamheter sannolikt kommer behöva flytta från Jordbro.

Visa merVisa mindre

 

Bland ledarna är frustrationen stor.

– Politikerna håller inte sitt ord, sade Jordbro Uniteds grundare Lina Abrahamsson i veckan till Mitt i och syftade på att Haninges politiker enligt henne lovat ett nytt kultur- och föreningshus i Jordbro innan gamla skolan skulle rivas.

Vilka andra föreningar skulle kunna komma till kommunen och be om att vi på kommunen hyr en lokal som kommunen får betala?

Kommunalråd Meeri Wasberg (S)

Men kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) hävdar att hennes kommunledning aldrig lovat det.

– Jordbro United tycker att kommunen ska teckna ett hyresavtal för en extern lokal och att vi på kommunen ska låta föreningen få vara i lokalen utan att betala hyra. Det är inte något som kommunen kan göra.

Ni kan inte garantera föreningarna ett lokalstöd så de kan hyra andra lokaler?

– Jordbro Uniteds utgångspunkt är att de tycker att kommunen borde ta hyresavtalet, vilket gör frågan lite svår, säger Meeri Wasberg.

– Vilka andra föreningar skulle kunna komma till kommunen och be om att vi på kommunen hyr en lokal som kommunen får betala? Vi måste förhålla oss till lika och jämlika villkor, fortsätter hon.

Meeri Wasberg poängterar att kommunen för dialoger med föreningarna.

– Jag kan inte föregripa dem genom att säga ”jajamän, det löser sig”. Men vi jobbar på att hitta lösningar för föreningarna.Fakta

Byggnaden ska börja rivas i november

Gamla Jordbromalmsskolan har fungerat som kulturhus i Jordbro sedan skolan lades ned 2011.

I månadsskiftet oktober – november ska lokalerna vara helt tomma. Rivningen ska påbörjas i november. 400 bostäder ska byggas på platsen.

Även Jordbro bibliotek, fritidsgården och andra föreningar tvingas flytta.