Wanngård (S): ”Stockholm skulle klara ett OS”

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm sedan valet 2014, gläds torsdagens besked att Internationella olympiska kommitténs styrelse rekommenderar Stockholm som en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS 2016.

  • Publicerad 13:02, 5 okt 2018

Obs, denna artikel publicerades ursprungligen innan IOK:s formella beslut.

– Ett väldigt roligt besked att IOK:s styrelse tror på Stockholm, trots att det ännu inte finns något politiskt beslut i kommunfullmäktige, säger hon.

Tror på Stockholms förmåga att arrangera vinter-OS gör även Karin Wanngård själv.

– Ja, vi tog fram en jättestor OS-utredning som fick väldigt bra remissvar. I Stockholm har vi redan arenor som kan användas med Tele2, Friends och Globen – en arenakapacitet som är unik i Norden – och en utbyggd kollektivtrafik. Det skulle vara ekonomiskt hållbart, särskilt som IOK har ändrat sina regler så att mer pengar faller ut till arrangören, säger hon.

Saknas brett politiskt stöd

Karin Wanngård lyfter fram Eurovision-finalen på Friends Arena 2016 som ett exempel på Stockholms förmåga.

– Det är inte som ett OS, men det visar att vi kan. Jag är väldigt positiv till stora arrangemang. Vi har ekonomiska muskler, och vi skulle klara ett OS i Stockholm.

Dock är Socialdemokraterna ensamma i stadshuset om att vara uttalat positiva till vinter-OS i Stockholm. Redan i april meddelade man att Stockholm inte längre var intresserade av att arrangera OS 2026, detta då det saknades brett politiskt stöd.

SOK sökte OS ändå

Efter det har Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, ändå jobbat vidare med ansökan. Och i torsdags kom alltså beskedet att IOK:s styrelse rekommenderar att Stockholm ska bli en av tre kandidater, tillsammans med Calgary och Milano/Cortina, för arrangemanget 2026. Beslutet tas formellt av IOK:s medlemmar på tisdag, den 9 oktober.

– IOK och SOK är positiva. Nu behövs ett brett politiskt stöd också. Vi får väl avvakta det slutgiltiga beskedet från IOK. Sedan blir det upp till den nya politiska majoriteten att gå vidare och se om det går att få till en bred blocköverskridande överenskommelse, säger Karin Wanngård.

Statlig säkerhetsgaranti krävs också

Utöver ett beslut i Stockholm krävs även ett statligt besked.

– Ja, säkerheten är en väldigt stor del av budgeten och även där behövs ett brett beslut om statlig garanti för säkerheten, säger Karin Wanngård.

Regeringsbildningen pågår och även i stadshuset är det ännu oklart vilka som ska styra den kommande mandatperioden. Den 15 oktober ska det vara klart med en ny majoritet i stadshuset.

Ser du en risk att det hela bara rinner ut i sanden?

– Nej, vi måste ha ett aktivt beslut, ja eller nej, i en så här stor och avgörande fråga. Det får inte rinna ut i sanden. Så ser jag det, jag som är finansborgarråd i dag.

Moderaterna vill inte uttala sig om OS nu

Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad och oppositionsborgarråd sedan 2014, avböjer att uttala sig om IOK:s besked och Stockholms OS-ansökan förrän det är klart med en ny politisk majoritet i Stockholms stad.

Fakta

Tänkbara OS-arenor i Stockholm

Följande arenor pekades ut i Stockholms stads utredning som möjliga i OS och Paralympics 2026:

Friends Arena: Invigning och avslutning.

Flottsbrobacken: Puckelpist.

Globen och Tele2 Arena: Ishockey, shorttrack, konståkning och kälkhockey.

Hammarbybacken: Halfpipe, bob, rodel, skeleton, parallellslalom, nationstävling).

Årsta: OS-byn.

Östermalms IP: Skridskor.

Gubbängens IP: Speedskating, curling och rullstolscurling.

Hamra eller Rudan: Längdskidåkning (ny arena).

Ytterligare flera orter på andra håll i Sverige skulle vara med på arrangemanget. Bland annat skulle backhoppningen avgöras i Falun och vissa alpina grenar i Åre.

Visa merVisa mindre