Wanngård (S) skäller på Danderyd: ”Bygg mer”

Finansborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S), riktar i ett öppet brev kritik till flera av länets moderatledda kranskommuner – bland annat Danderyd. Hon tycker att de inte tar ansvar för att lösa den allt mer dystra bostadssituationen i regionen eftersom de satsar för lite på hyresrätter.

  • Publicerad 13:14, 10 jul 2018

I brevet pekar Karin Wanngård på en rapport där bostadsbyggandet bryts ned mellan kommunerna i Stockholms län.

Där framgår att de M-ledda kommunerna Nacka, Solna, Sollentuna och Danderyd har låga nivåer när det kommer till nyproduktion av hyresrätter.

I Sollentuna är prognosen för året att 16 procent av alla påbörjade bostäder blir hyresrätter. I Nacka och Solna är siffran 25 procent och i Danderyd endast två procent. Det jämför Wanngård med de 60 procent hyresrätter som enligt prognosen kommer ha påbörjats i Stockholms stad under 2018.

– Därför vänder jag mig nu till kommunstyrelsernas ordförande i de berörda kommunerna. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för bostadssituationen i regionen och där är hyresrätterna en viktig del. Känslan nu är att vi är lite ensamma med det i Stockholms stad, säger Karin Wanngård som i brevet bjuder in kommunerna till ett möte i höst.

Studenter väljer bort Stockholm

Men även om höga siffror visas upp och byggtakten är hög har bilden av bostadssituationen i Stockholm målats allt mörkare. Framförallt för unga och studenter som i allt högre utsträckning väljer bort Stockholm på grund av situationen.

– Så är det, och det är bland annat därför som vi i nästa mandatperiod vill införa en bostadsgaranti för 18 till 25-åringar.

En annan del i kritiken har varit de höga hyrorna, behöver inte de sänkas också?

– Jo, och då är det dels viktigt att inte sälja ut det gamla beståndet av lägenheter med rimliga hyror, något som de borgerliga gjorde. Men sen har vi även startat projektet Stockholms husen för att se hur till exempel materialkostnader kan sänkas i samband med nyproduktion och på så sätt få ner hyrorna.

Du tror inte det finns risk för mothugg och att det blir pajkastning som det ju lätt blir i de här politiska frågorna?

– Jag hoppas inte det och att vi i stället får till ett möte i höst. Det här är en viktig fråga för hela regionens framtida tillväxt, säger Karin Wanngård.