Karin Wanngård leder stadens största parti – men kan ändå hamna i opposition. Foto: Stefan Källstigen

Wanngård (S) om sidbytet: ”Olyckligt”

Karin Wanngård (S) beklagar beskedet att Miljöpartiet inleder förhandlingar med alliansen. – Det är ytterst olyckligt. När jag ser valresultatet är det inte dit stockholmarna vill, säger hon.

  • Publicerad 15:22, 1 okt 2018

På måndagen gick Miljöpartiets gruppledare Daniel Helldén ut och berättade att MP nu inleder förhandlingar med alliansen för att få fram ett majoritetsstyre i Stockholms stad.

Karin Wanngård (S), som leder det största partiet i staden, delar inte Daniel Helldéns analys.

– Vi som största block (S, Fi, V och MP) hade kunnat fortsätta styra Stockholm på ett progressivt sätt, säger hon.

Inte stängt några dörrar

Hon tillbakavisar Daniel Helldéns beskrivning att Socialdemokraterna slagit igen dörren för ett mittenstyre tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet.

– Det är lite naivt att inte se sin egen roll i det hela. Daniel öppnade upp för samarbete med alliansen redan dagen efter valet. Jag har inte stängt några dörrar och den står fortfarande öppen för Miljöpartiet men man måste vilja det också och frågan är vad Daniel vill.

Håller du inte med om att det vore svårt att styra staden i minoritet?

– Vi har ett parlamentariskt läge där minst fem partier måste förhandla. Antingen vi fyra rödgröna med ett femte parti eller MP med alliansen. Ju fler partier desto knepigare men det måste man vara beredd att kunna göra. Frågan är vilken politik man vill ha.

Förutspår svekdebatt

Karin Wanngård tror att både Moderaterna och Miljöpartiet riskerar att få en svekdebatt.

– Jag är tveksam till om Miljöpartiets väljare är nöjda med det här eller om Moderaternas väljare vill se Helldén som trafikborgarråd.

Vilket hopp ger du dina väljare att Socialdemokraterna ändå kommer att styra Stockholm?

– Inget är klart före det är klart. Jag kommer att göra allt jag kan för att vara med och styra Stockholm. Men vi lägger oss inte platt för en vridning högerut i politiken.