Karin Wanngård (S) kritisk till de grönblåas klimatsatsningar. Foto: Mitt i

Wanngård om klimatutspelet: ”Ingen kan vara nöjd”

Under torsdagen kunde Mitt i avslöja en rad satsningar på klimatet som de grönblåa kommer lägga fram i sitt kommande budgetförslag. Bland annat ska all eldning med fossil olja fasas ut innan 2025. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) ser inga stora satsningar. – Det här är uppenbarligen en kompromiss ingen riktigt kan vara nöjd över.

  • Publicerad 12:00, 9 nov 2018

En klimatmiljard, plastbantning och en lokal klimatbudget var några av de saker som Mitt i under torsdagen kunde avslöja kommer att ingå i de grönblåas kommande budgetförslag.

Nu reagerar oppositionen. Karin Wanngård (S) är oppositionsborgarråd och kan inte se att detta skulle vara några nya satsningar. I en kommentar till Mitt i skriver hon ”Det mesta av det som den borgerliga majoriteten kallar satsningar är åtgärder staden redan jobbar med. Det är tydligt att Miljöpartiet och Moderaterna står långt ifrån varandra. Det här är uppenbarligen en kompromiss ingen riktigt kan vara nöjd över.”

Hon menar att detta är fel väg att gå och att förslagen kan få Stockholm att försämra sitt klimatarbete.

”Vi såg till att Stockholm ligger i framkant inom klimatpolitiken och det finns en risk att vi nu tappar den positionen.”

Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd i Stockholm, tycker att kritiken är konstig.

– Vi släpper inte några av de klimatsatsningar som vi tog fram under den rödgröna majoriteten. Men vi lägger dessutom till flera ganska stora satsningar, som ny koldioxidbudget, slutår för fossil olja, klimatpositiv stad, strategi för att fasa ut plasten och en ny klimatmiljard. Så hennes kritik är inte riktigt befogad, säger hon till Mitt i.

En av satsningarna är utfasningen av oljepannor som innebär att all eldning med fossil olja ska ha ha upphört i Stockholms stad 2025. Det betyder att alla fastigheter som idag värms upp med oljepanna, såväl kommunalt ägda som privata, får hitta andra uppvärmningssätt.

Så här säger Katarina Luhr om några av satsningarna på klimatet i de grönblåas kommande budgetförslag.

Klimatmiljard

”En miljard kronor avsätts under kommande mandatperiod för investeringar i klimatåtgärder inom staden. Klimatmiljarden ska användas för åtgärder som minskar stadens klimatpåverkande koldioxidutsläpp och/eller till klimatanpassningsåtgärder som gör staden mer motståndskraftig mot klimatförändringar.”

Lokal koldioxidbudget
”Stockholm ska ta fram en lokal koldioxidbudget som visar hur stora utsläpp Stockholm har kvar för att ligga inom Parisavtalets ramar. Det innebär att vi ska ta fram en koldioxidbudget som knyter tydliga utsläppsminskningar till nämnder och bolag.”

Cirkulär ekonomi
”Turerna för de mobila återbruken där man kan lämna och byta saker kommer bli fler. Vi vill göra det ännu lättare att återvinna och återbruka. Vi kommer också behöva titta på bättre system för avfallssortering och använda avfall på ett bättre sätt.”

Plastbanta
”Tydligt krav på att staden ska plastbanta och minska inköpen av plastprodukter och plastförpackningar till alla verksamheter, från stadsteaterns restaurang  till skolor. Vi måste ställa krav på de som har verksamheter i stan.”