Wanngård om Helldén: ”Han hade redan bestämt sig”

Enligt medieuppgifter närmar sig Miljöpartiet och Allianspartierna en uppgörelse om styret av Stockholm. Samtidigt låter finansborgarrådet Karin Wanngård (S) alltmer uppgiven över hur den forna samarbetspartnern Miljöpartiet och miljöborgarrådet Daniel Hellden agerar. – Min känsla är att han hade bestämt sig redan innan valresultatet var klart, säger hon till Mitt i.

  • Publicerad 17:52, 10 okt 2018

Just nu säger sig Karin Wanngård (S) inte veta mer om de pågående grönblå förhandlingarna än vad hon läser i tidningarna.

– Nu är det allianspartierna och Miljöpartiet som förhandlar, och sedan blir det upp till Miljöpartiets medlemmar att säga sitt. Det handlar om ett vägskäl: vänster eller höger – och hur medlemmarna ställer sig är upp till dem.

Karin Wanngård menar att Daniel Helldén (MP) hade bestämt sig från början för att vända sig till Alliansen. En indikation på det är, enligt henne, att det var först igår, tisdag, som Daniel Helldén för första gången efter valet satte sig ner med de gamla samarbetspartierna S, V och FI över en fika.

Det finns inget intresse

Karin Wanngård (S) om Miljöpartiets attityd

 Wanngård menar att hon har gjort sitt bästa för att möjliggöra ett fortsatt samarbete med MP.

– Jag har kommit med ett förslag till plattform, fördelning av poster och politisk inriktning. Men det finns inget intresse.

MP kommer att röra sig åt höger

För egen del tror hon att möjligheterna för Miljöpartiet att bedriva en progressiv miljöpolitik kommer att försämras kraftigt om partiet samarbetar högerut. 

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har byggandet av Nobel Center på Blasieholmen blivit en bricka i förhandlingsspelet mellan Alliansen och Miljöpartiet. Ett krav från MP:s sida för att gå med på en uppgörelse sägs vara att M och C backar om planerna på det kontroversiella bygget.

Det skulle i så fall vara mycket allvarligt, anser Karin Wanngård.

– Nobel är ett av de starkast varumärken vi har. Här är stora internationella investerare inblandade, och en arkitekttävling har hållits och avgjorts. Det skulle vara väldigt olyckligt för Stockholm och stockholmarna om man nu river upp den politiska överenskommelse som finns.

Ser högerflirten som ett svek

Karin Wanngårds Socialdemokrater har de senaste åren regerat i Stockholms stad tillsammans med Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Fi:s gruppledare Anna Rantala Bonnier vet lika lite om MP:s förhandlingar som Wanngård. Men hon tror att partiet riskerar svekdebatt med sin högerflirt.

– Jag tycker att det är ett svek mot de som röstat på en fortsatt rödgrönrosa politik. Vi blev det största blocket och jag tror att många av dem som röstade på MP röstade för en fortsättning på den politik vi har bedrivit och inte på ett styre med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger hon.

Anna Rantala Bonnier, (Fi). Foto: Stefan Källstigen

 Lokaltidningen Mitt i har också varit kontakt med Vänsterpartiet, men de vill inte ge några kommentarer.

 – Det finns ingen ny information så vi har inga kommentarer att ge just nu, säger partiets pressekreterare Anna Tillberg.