Karin Wanngård (S) och Lotta Edholm (L) är inte överens om hur förskolan ska fungera. Foto: Mitt i/Most photos

Wanngård: Förskolan ska vara rättvis för alla barn

Max 30 timmar i förskolan för barn till föräldralediga är en förutsättning för att förskolan ska fungera, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L). Men oppositionsrådet Karin Wanngård (S) menar att det är mer resurser som behövs.

  • Publicerad 04:56, 12 nov 2018

Förslaget om att återinföra max 30 timmar i veckan i förskolan för barn till föräldralediga kritiseras av oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Det är bara att beklaga att de styrande inte vill utveckla förskolan. Det Stockholm behöver är en rättvis förskola som omfattar alla barn. Vi behöver fler förskollärare, fler barnskötare och fler förskolelokaler.

Varför är det viktigt att barn till föräldralediga har rätt till heltid?

– Det är viktigt att alla barn har rättvis tillgång till förskolan. Det är upp till föräldrarna att välja hur mycket barnen ska gå. Nu tvingar man bort vissa barn från förskolan för att man inte klarar utmaningarna.

Wanngård: ”Förskolan en otrolig tillgång”

Karin Wanngård tycker att den pedagogiska verksamheten i förskolan ska tas på allvar.

– Förskolan är en otrolig tillgång, både pedagogiskt och socialt. Det ger föräldrarna en möjlighet att planera familjelivet. Vi ser att barn som gått på förskolan klarar skolan bättre. Att fler barn kommer i kontakt med förskolan är a och o för att det ska gå bra senare i livet. Det är en grundbult för att det ska gå bra för våra ungar.

Flera förskollärare som Mitt i har pratat med tycker att det är bra med 30 timmar i veckan, vad säger du om det?

– Det ska man ta på allvar. De behöver fler kollegor, det behövs fler förskollärare i förskolan. Men bara för att man står inför en utmaning kan man inte säga till barnen att de inte får gå heltid.

Edholm: ”Räcker inte med mer resurser”

Men skolborgarrådet Lotta Edholm (L) tycker inte att det är nödvändigt med heltid för barn till föräldralediga.

– Heltidsreformen har varit en enorm belastning på förskolan som har lett till större barngrupper. Vi tycker att det har varit orimligt, säger hon.

Enligt siffror från utbildningsförvaltningen hade andelen barn med nyfödda syskon som hade heltidsavtal i förskolan ökat från 15 procent till 78 procent ett år efter att rätten till heltid infördes.

Hade ni inte kunnat satsa på mer resurser till förskolan?

– I Stockholm har vi en stor brist på förskollärare, så det hade inte räckt med mer ekonomiska resurser. Det är ett stort arbetsmiljöproblem. Jag ser det här som ett led i att se till att Stockholm är en bra arbetsgivare för förskollärare och barnskötare.

Barngrupperna blir för stora om föräldralediga låter sina barn vara på förskolan på heltid, säger Lotta Edholm. Foto: Anna Z Ek

Förskolan är en pedagogisk verksamhet, är det då rimligt att begränsa tiden för vissa barn?

– Det pedagogiska innehållet finns framför allt mellan 9 och 15, som förskolan är planerad i dag. Jag har svårt att se att det finns pedagogiska skäl att barn ska vara kvar längre. Det blir svårare för förskolepersonal att planera verksamheten när det är många barn på förskolan hela dagen.

Finns kvar för familjer med speciella skäl

Heltid kommer dock att finnas kvar för familjer med speciella skäl.

– Det kan vara barn med särskilda behov eller om man har en bebis med kolik till exempel.

Inför valet gjorde Liberalerna en enkät med 900 personer som jobbar inom förskolan.

– Nio av tio ansåg att heltidsreformen var dålig. En del förskollärare tycker att det blir en syn på förskolan som man inte tycker om, att förskolan blir en bekvämlighet för föräldrar snarare än barnets rätt till en bra verksamhet.

Har ni frågat föräldrar om deras åsikter i en enkät eller liknande?

– Nej, det har vi inte gjort.