Centerpartiet var ett av de partier som röstade för en återremiss av ärendet där Adam Reuterskiöld (M) begärt att få avgå som kommunstyrelsens ordförande. I praktiken innebär det att de inte ville att han skulle sluta. Därmed släppte de inte fram Moderaternas nya toppnamn, Johan Elfver, som skulle ta över rollen efter tisdagens möte.

När rösterna räknats samman hade förslaget, som kom från Socialdemokraterna, en majoritet och rent formellt beviljades alltså inte avgången.

I praktiken har dock Reuterskiöld lämnat lokalpolitiken och gått på semester.

– Att han skulle på semester var klart sedan tidigare, säger Ove Wallin.

Därför tar han nu över rollen som kommunstyrelseordförande. I alla fall fram till kommunfullmäktiges nästa sammanträde den 31 maj. Då tas ärendet om en ny ordförande upp igen.

– Det innebär att jag fullgör uppgifterna till 31 maj, säger Ove Wallin.

www.mitti.se/nyheter/politikertopp-ville-avga-men-oppositionen-satte-stopp/repvdA!lBrjcAiZdcopUhlR0dwCbA/

Vill se samsyn

Centerpartiet ingår i den styrande minoriteten ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna. Att de ändå röstade för en återremiss av frågan motiverar Ove Wallin med att det behövs en större tydlighet och enighet bland de styrande politikerna.

– Det är några frågor vi måste finna samsyn i och diskutera. Exakt vad det är för frågor vill jag inte föregå i media. Men det handlar om att vi måste hitta varandra i kommunikationen, säger han.

Hade det inte blivit mer lugn och stabilitet om ni röstat för att bevilja en avgång?

– Jag upplever att situationen som var påverkar den gemensamma politiken negativt och vi kände att det kanske inte är så dumt att mana till samling.

Vad är det som säger att det kommer vara mer tydlighet om en månad?

– Det vet man inte, men vår ambition är att vi ska klara ut det här, säger Ove Wallin.

Rollen som kommunstyrelsens ordförande är en avlönad heltidstjänst. I Ekerö kommun finns även ett avlönat oppositionsråd och två kommunalråd avlönade på halvtid. Ove Wallin har en av de halvtidstjänsterna, men kommer inte att gå upp på heltid i vår.

– Vi bedömer att det är inom den tiden så att vi klarar av det här. Vi har inga stora ärenden kvar, men jag går in när det behövs, säger han.