Ny lokal. Club Harem har öppnat på Kronobergsgatan. Foto: Michael Toll

Vräkta strippklubben tillbaka - runt hörnet

Strippklubben Club Harem vräktes från Hantverkargatan 55 i våras. Nu har verksamheten öppnat upp igen, knappt 400 meter från den tidigare adressen.

  • Publicerad 12:00, 8 aug 2014

Förra sommaren dök plötsligt en strippklubb upp i bottenvåningen på Hantverkargatan 55. Enligt hyreskontraktet med fastighetsägaren rörde det sig om en skönhetssalong som hade öppet mellan ”tio och sju”, men snart stod det klart att det i stället var en strippklubb med öppettiderna 22-07.

Fastighetsägaren kände sig förd bakom ljuset och menade att klubben lurat till sig hyreskontraktet. Efter en segdragen tvist avgjordes ärendet i domstol och i maj i år meddelade tingsrätten att Club Harem skulle vräkas med omedelbar verkan.

Förra fredagen öppnade dock klubben igen, nu i en bottenlokal på Kronobergsgatan. Och även denna gång känner sig fastighetsägaren lurad.

– Vi har åkt på en mycket skickligt utförd blåsning. Det här är ett stort bedrägeri, säger fastighetsägaren.

Svårt att hyra ut

Enligt fastighetsägaren har man det senaste halvåret haft vissa problem att hyra ut lokalen. Tidigare fanns det ett gym i byggnaden, men verksamheten stängdes ner då den inte gick runt ekonomiskt.

I maj fick gymföretaget tillåtelse att överlåta hyresavtalet till ett IT-bolag, men strax därefter förklarade IT-företaget i stället att ett event- och konferensföretag skulle ta över lokalen.

– Eventföretaget framstod som både seriöst, kompetent och mycket engagerat. Och till skillnad från gymmet som skulle försättas i konkurs och IT-företaget som vägrade betala, såg det här företaget till att sätta in hyror för både juli, augusti, september samt ytterligare sex månader i deposition. Det gjordes en ingående bedömning av företaget och det såg bra ut, så det kändes som allt var frid och fröjd, säger fastighets­ägaren.

Anade oråd

Lokalen övertogs 1 juli. Exakt en månad senare, fredag 1 augusti, började boende ana oråd. Väggarna hade målats röda, det hade byggts små bås i lokalen och barstolar och öltunnor sågs bäras in från gatan. Under kvällen besannades farhågorna då Club Harems skylt sattes upp mot gatan.

– Det känns tråkigt och lite olustigt att en strippklubb öppnar här, särskilt som det ligger en lekplats i närheten, säger en boende på gatan.

”Förda bakom ljuset”

– Vi är totalt förda bakom ljuset. Företaget förklarade att de skulle bedriva allt annat än den här typen av verksamhet, säger fastighetsägaren.

Ärendet har lämnats över till en advokatbyrå som ska gå igenom om hyreskontraktet har övertagits korrekt eller inte. Tidningen har utan resultat sökt Club Harem.

Fakta

Detta har hänt

Sommar 2013: En skönhetssalong på Hantverkargatan med öppettider ”tio till sju” visar sig vara en strippklubb som har öppet på nätter mellan 22–07.
Höst 2013: Förvaltaren känner sig förd bakom ljuset vänder sig till Stockholms tingsrätt med kravet att klubben genast ska ut ur lokalen.
Vår 2014: Ord står mot ord. Båda parter säger sig ha blivit lurade men till tingsrättens huvudförhandlingar dyker inte Club Harems företrädare upp. En vecka senare meddelar rätten att strippklubben ska avhysas med omedelbar verkan.
Sommar 2014: Företaget som står på hyreskontraktet för lokalen på Hantverkargatan har gått i konkurs och en ny huvudförhandling väntas i september. Samtidigt öppnar Club Harem på Kronobergsgatan.

Visa merVisa mindre