Vräkningen av de hemlösa på ockuperade förskolan på Södermalm dröjer

Polisen var på plats på ockuperade Mariagården på onsdagen. Men det dröjer innan polisen kan gå in och fysiskt vräka de inneboende.

  • Publicerad 12:24, 28 okt 2015

I dag var det tänkt att de tio-femton hemlösa som flyttat in i den tomma förskolan Ask & Embla vid Rosenlundsparken skulle köras ut från lokalerna med hjälp av polis. Åtminstone var det så personerna som bor i förskolan de senaste veckorna uppfattat läget situationen efter att polis och tjänstemän från Stockholms stad varit där på tisdagen.

LÄS ÄVEN Hemlösa har flyttat in på tom förskola

Men enligt polisen är det inte aktuellt med vräkning i nuläget. Ockupanterna har bott där för länge.

– Vi har en ganska skyddande lagstiftning när det gäller besittningsrätt. Det är uppenbart att de har den här lokalen som bostad och det hindrar oss från att gå in och bara slita ut folk, säger Niklas Janlén, operativ koordinator på Södermalmspolisen.

LÄS ÄVEN: Polis på besök i ockuperade förskolan

Väntar på tillstånd

Det olaga intrånget polisanmäldes av exploateringskontoret i måndags och enligt Karl Gylje, projektledare för bygget i Rosenlundsparken, ska staden nu ansöka om vräkningstillstånd hos Kronofogden.

Det väntas dröja några dagar. Under tiden kommer polisen att ha ökad närvaro på platsen.

– Läget är mer och mer spänt i och med att det här boendet blivit känt och vi är där för att hålla koll. Vi ska ha ett ödmjukt och kommunikativt förhållningsätt. Det här är personer som inte har någonstans att ta vägen, säger Niklas Janlén.

Packat

När Södermalmsnytt besöker Mariagården på onsdagsförmiddagen har några av de inneboende börjat packa. Silma har två trunkar som står färdiga.

– Det har varit en så jävla fin sammanhållning här. Nu vet man inte vart man ska ta vägen. Men man har blivit så jävla van att man knappt bryr sig längre, säger Silma.

Calle bor också här. Han visar sitt rum, en toalett med en madrass med sovsäck på golvet och en samling serietidningar. Han bodde i ett soprum innan han kom hit. Dessförinnan på ett lågtröskelbonde, men där blev han illa behandlad.

Calle säger att det blivit stökigare sedan polisen blev inblandad.

– De måste kunna hjälpa oss med något annat. Vi vill att folk ska få upp ögonen för oss och många andra. Vi kan faktiskt sköta oss och fungera med andra, men får inte chansen. Det är inte okej som det är just nu, säger han.

Han har inte alls någon lust att flytta ut.

– Vi stretar emot så mycket vi kan. Vi vill få igång en debatt om vår situation åtminstone. Någonting måste hända, säger Calle.

Ska användas till annat

Carl Gylje på exploateringskontoret räknar med att det tar några dagar att få en beslut om avhysning från Kronofogden och att den verkställs inom någon vecka därefter.

– Skälet till att de tomma lokalerna inte rivits är att vår entreprenör ska använda de som kontor- och omklädningsrum åt sina arbetare när vi gör om Rosenlundsparken, säger han.

Polisen ska få komma in

De som bor inne på förskolan barrikaderade dörrarna klockan tio på onsdagen då polisen kom dit. De vägrade släppa in polisen men bestämde efter en stund att polisen ska få komma in klockan 13 på onsdagen för att se hur alla mår.