Vill hjälpa. Per Fogelberg blev medlem i FRG 2014, Peter Wallgren 2012. "Man vill hjälpa till", är anledningen för de båda två. Foto: Naimi Lundegård

Volontärerna som ordnar mat och boende åt flyktingarna

Frivilliga resursgruppen i Järfälla hjälper Järfälla kommun med flyktingmottagandet. – Man märker att det uppskattas, många tummar upp och kanske en kram ibland, säger Peter Wallgren.

  • Publicerad 10:34, 25 apr 2022

Vi får många tummar upp, kanske en kram ibland

I kontorsrummet på evakueringsbostaden i Järfälla står en bokhylla full med leksaker och barnböcker, på golvet står påsar med vikta kläder.

– Vi har behövt säga stopp, det blir för mycket för oss, säger Peter Wallgren, ansvarig för Frivilliga resursgruppen (FRG) i Järfälla.

FRG är en organisation med frivilliga som kallas in på begäran av kommunledningen vid extraordinära händelser. Det kan handla om allt från evakuering, administration och andra praktiska uppgifter.

Redo. Det tog cirka nio dagar innan FRG hade ställt samman evakueringsboendet. Foto: Naimi Lundegård

Utbildning krävs

Frivilliga Resursgruppen, FRG, består av frivilliga som under kommunal
regi är ett stöd i samband med kriser eller extraordinära händelser.

Idén kommer från Civilförsvarsförbundet.

När du blir medlem i FRG måste du gå en grundutbildning. Utbildningarna är öppna för alla men staten finansierar bara utbildningen för den som är medlem i någon av landets 18 frivilliga försvarsorganisationer.

FRG Järfälla startade 2004. Ungefär hälften av landets kommuner har en FRG.

Källa: Civilförsvarsförbundet

Visa merVisa mindre

"Inget fanns i huset"

Så den 9 mars fick de uppdraget att göra i ordning de gamla evakueringsbostäderna i Järfälla för att ta emot ukrainska flyktingar.

– Det var helt tomt, det fanns inte en pinal eller stol. På några dagar skulle vi få ihop så många platser som möjligt. Vi jagade madrasser, sängar, porslin och täcken. Vi tömde Ikea, berättar Peter Wallgren.

Nio dagar senare stod det tidigare tomma huset redo med 82 platser.

– Det blev nog några 12-14-timmars pass, man sov väldigt gott när man kom hem.

"Många tummar upp"

I dag arbetar FRG med det praktiska i huset. De registrerar nya flyktingar och delar ut mat.

– Vi kallar det vår "lanthandel", säger medlemmen Per Fogelberg.

Källaren är fylld med kylskåp och hyllor fulla med matvaror samt hygienartiklar. På en tvåspråkig lista får de boende kryssa i vad de behöver och sedan arbetar "matgruppen" med att dela ut maten.

– Man märker att det uppskattas, många tummar upp och kanske en kram ibland, säger Peter.

50 nya medlemmar

FRG tar även emot nya volontärer och när de första flyktingarna anlände var det många lokalbor som ville engagera sig.

– På en vecka fick vi över 50 anmälningar. De är jättevärdefulla för oss och gör olika saker, allt från att ställa i ordning huset till att ta med barnen ut och leka.

I dag har föreningen drygt 65 medlemmar.

Lager. I källaren finns matvaror och hygienartiklar till de boende. Foto: Naimi Lundegård

Vandrarhem. Evakueringsboendet är som ett vandrarhem där boende har egna rum och tillgång till ett gemensamt kök. Foto: Naimi Lundegård

Kreativa lösningar

Per Fogelberg blev medlem i FRG Järfälla innan 2015. Hans första "kris" blev flyktingvågen 2015/2016 när samma evakueringsboende användes för att ta emot flyktingar.

– När de kommer hit så lägger vi ribban för de första svenskarna som de möter, så man hoppas att det blir bra. Att vi inte har någon myndighet som styr oss är bra, det gör oss mer flexibla och att vi har lätt att komma med kreativa lösningar.

Peter håller med.

– Vi har ett stort ansvar för det som sker när folk kommer hit. Vi släpper inte en fråga utan vi löser det. I många fall gör vi nog mer än vi ska. Men det är en bra egenskap att ha, ingen annan kommer att göra det om inte vi gör det.