I kontorsrummet på evakueringsbostaden i Järfälla står en bokhylla full med leksaker och barnböcker, på golvet står påsar med vikta kläder.

– Vi har behövt säga stopp, det blir för mycket för oss, säger Peter Wallgren, ansvarig för Frivilliga resursgruppen (FRG) i Järfälla.

FRG är en organisation med frivilliga som kallas in på begäran av kommunledningen vid extraordinära händelser. Det kan handla om allt från evakuering, administration och andra praktiska uppgifter.

"Inget fanns i huset"

Så den 9 mars fick de uppdraget att göra i ordning de gamla evakueringsbostäderna i Järfälla för att ta emot ukrainska flyktingar.

– Det var helt tomt, det fanns inte en pinal eller stol. På några dagar skulle vi få ihop så många platser som möjligt. Vi jagade madrasser, sängar, porslin och täcken. Vi tömde Ikea, berättar Peter Wallgren.

Nio dagar senare stod det tidigare tomma huset redo med 82 platser.

– Det blev nog några 12-14-timmars pass, man sov väldigt gott när man kom hem.

"Många tummar upp"

I dag arbetar FRG med det praktiska i huset. De registrerar nya flyktingar och delar ut mat.

– Vi kallar det vår "lanthandel", säger medlemmen Per Fogelberg.

Källaren är fylld med kylskåp och hyllor fulla med matvaror samt hygienartiklar. På en tvåspråkig lista får de boende kryssa i vad de behöver och sedan arbetar "matgruppen" med att dela ut maten.

– Man märker att det uppskattas, många tummar upp och kanske en kram ibland, säger Peter.

50 nya medlemmar

FRG tar även emot nya volontärer och när de första flyktingarna anlände var det många lokalbor som ville engagera sig.

– På en vecka fick vi över 50 anmälningar. De är jättevärdefulla för oss och gör olika saker, allt från att ställa i ordning huset till att ta med barnen ut och leka.

I dag har föreningen drygt 65 medlemmar.

Kreativa lösningar

Per Fogelberg blev medlem i FRG Järfälla innan 2015. Hans första "kris" blev flyktingvågen 2015/2016 när samma evakueringsboende användes för att ta emot flyktingar.

– När de kommer hit så lägger vi ribban för de första svenskarna som de möter, så man hoppas att det blir bra. Att vi inte har någon myndighet som styr oss är bra, det gör oss mer flexibla och att vi har lätt att komma med kreativa lösningar.

Peter håller med.

– Vi har ett stort ansvar för det som sker när folk kommer hit. Vi släpper inte en fråga utan vi löser det. I många fall gör vi nog mer än vi ska. Men det är en bra egenskap att ha, ingen annan kommer att göra det om inte vi gör det.