Volontärer kan bygga ut kyrkan

Tullingeborna byggde själva upp kyrkan i slutet av 1950-talet. Men kyrkan är liten och därför kan det åter bli dags för Tullingeborna att dra på sig snickar­byxorna. På söndag är det dags för kyrkoval.

  • Publicerad 19:23, 8 sep 2013

Sven-Anders Bengtsson visar stolt runt på den vackert belägna kyrko­gården i Tullinge. Bakom kyrkan finns en bedårande utsikt över Tullingesjön med omgivande nejder.

Det var på den här platsen Tullingeborna en gång samlades och byggde kyrkan. Tidigare hade de varit tvungna att resa till Botkyrka kyrka.

Nu hoppas Sven-Anders att Tullingeborna kan göra om bedriften och bygga ut på platsen. Hans parti (Eller nomineringsgrupp som det heter i kyrkovalet), ”Kristdemokrater för en levande kyrka”, går till val på att bygga ut Tullinge kyrka. Tullinge har växt och dagens kyrka är för trång för vissa aktiviteter och ceremonier, säger han.

– Många vill döpa sina barn här. Om det är en dopfamilj före och man behöver ha någonstans att vara före sin tur så finns bara utrymmet vid entrén. Så om barnet är kinkigt och skriker så hörs det in i kyrkan.

Han påpekar att det behövs utrymmen för både vigselpar, konfirmander, barnverksamhet och enskilda personliga samtal.

– Tillbyggnaden skulle kunna fylla de funktionerna. Och då skulle vi kunna få ett kyrktorg där vi kan fika efter gudstjänsterna, eller en plats där till exempel meditationsgrupperna skulle kunna vara. Listan kan göras lång.

Han uppskattar grovt att en 100 kvadratmeter stor tillbyggnad inte skulle behöva kosta mer än 1,5 miljoner kronor om Tullingeborna ställer upp som på 1950-talet.

– Vi är inspirerade av den tidens pionjäranda. Om vi får ihop en grupp som kan göra det här frivilligt så är det en lagom byggnad för byggnadsvana amatörer.

Men planerna han talar om tas emot med förvåning av ett par representanter för andra nomineringsgrupper.

Albybon Antra Johansons Rantins som är tredje namn för ”Borgerligt alternativ” säger att hon inte motsätter sig planerna som sådana.

– Men det ska ju passas in i budgeten. Finns behovet så kommer vi gemensamt att komma fram till detta.

Förutom att Tullingepartiet vill bilda en egen församling i Tullinge, är det svårt att hitta stora skiljelinjer i de olika programmen.

– Programmen finns men de ser alla likadana ut, säger Antra Johanssons Rantins.

Alla som Mitt i talar med berättar hur grupperna resonerar sig fram till olika beslut. Den här mandatperioden har man inte behövt en enda votering.

Varför ska man rösta i kyrkovalet?

– Det betyder mycket för dem som engagerar sig på sin fritid att de känner att de har ett antal röster i ryggen, förklarar Antra.

Fakta

Få valdeltagare

25 193 personer är röstberättigade i Botkyrka församling.

Förra valet deltog 10,6 procent av de röstberättigade.