Med en volleybollplan blir det mer folk i Trekantsparken på kvällar, vilket ska bidra till ökad trygghet, menar Erik Slottner (KD). Foto: Johanna Kämpe

Volleybollplan och bättre belysning ska öka tryggheten

Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö får 6,6 miljoner kronor för att förbättra tryggheten i stadsdelarna. Pengarna ska bland annat gå till belysning vid Långsjöbadet och Fruängens IP samt till en volleybollplan vid Trekanten.

  • Publicerad 05:27, 16 jan 2020

I år finns 100 miljoner kronor i stadens trygghetsfond som bland annat stadsdelarna och trafikkontoret kan ansöka om för att förbättra tryggheten runt om i staden. Tre gånger under året delas pengarna ut, och i dag beslutar trygghetsutskottet hur 26,1 miljoner av dem ska fördelas.

Älvsjös stadsdelsnämnd får fyra miljoner kronor. Pengarna ska gå till att göra det tryggare kring parken Solbrännan mellan Älvsjö centrum och Solberga. Bland annat ska tunnlarna rustas upp med material som försvårar för klotter och graffiti, och belysningen ska bli bättre. Pengar ska också gå till belysning vid Långsjöbadet och parken Bergstorpkärret.

– En del avstår från att gå till vissa platser för att det är för mörkt. Så belysning handlar om att få fler människor att våga sig dit, och befolkar fler människor platsen så ökar det ofta tryggheten. Och de som är där i mörkret redan i dag kommer troligtvis känna sig tryggare med belysning, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholm stad.

Fakta

Trygghetssatsningar i Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen

Älvsjö

Belysning vid Långsjöbadet: 700 000 kronor

Belysning i parken Bergtorpskärret: 1,5 miljoner kronor

Trygghetsskapande åtgärder, Solbrännan: 200 000-500 000 kronor

Trygga tunnlar vid parken Solbrännan: 1,6 miljoner kronor

Hägersten-Liljeholmen

Planbelysning, Fruängens IP: 1,5 miljoner kronor

Ny lägre växtlighet, parken vid Axelsbergs torg: 800 000 kronor

Volleybollplan, Trekantsparken: 300 000 kronor

Källa: Stockholm stad
Visa merVisa mindre

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd får 2,6 miljoner kronor. Pengarna ska gå till belysning vid Fruängens IP och till att röja bland växtligheten kring Axelsbergs torg. De ska också gå till en volleybollplan i Trekantsparken.

– Just volleybollplanen hade vi mycket diskussioner kring om vi skulle godkänna. Det kändes inte självklart med tanke på att det är en säsongsberoende insats, men vi gjorde ändå bedömning att det är ett sätt att befolka Trekantsparken på under kvällar. Sedan kan de komplettera med ansökan om utegym och grillplats, vilket jag skulle tro att de får beviljat, säger Erik Slottner.

”Ingen rättvis fördelning”

Grundförutsättningen för att få pengar till trygghetsinvesteringar är att platsen ansökan gäller upplevs som otrygg och att det kan verifieras till exempel genom polisens rapporter eller att medborgare har hört av sig.

Därefter måste stadsdelen kunna visa att den åtgärd man söker pengar för, som till exempel belysning eller volleybollplan i de här fallen, bidrar till att tryggheten ökar. Uppfylls de två parametrarna är sannolikheten stor att man får ta del av pengarna ut trygghetsfonden.

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna utan kommer en nämnd in med en ansökan som håller måttet så godkänner vi den. Vi är tuffa men rättvisa när vi värderar ansökningarna, säger Erik Slottner.

Fakta

26,1 miljoner fördelas mellan stadsdelarna

Enskede-Årsta-Vantör: 7,6 miljoner kronor

Älvsjö: 4,0 miljoner kronor

Farsta: 3,4 miljoner kronor

Hägersten-Liljeholmen: 2,6 miljoner kronor

Norrmalm: 2,4 miljoner kronor

Hässelby-Vällingby: 1,9 miljoner kronor

Trafiknämnden: 1,6 miljoner kronor

Spånga-Tensta: 1,4 miljoner kronor

Rinkeby-Kista: 0,4 miljoner kronor

Östermalm: 0,3 miljoner kronor

Skarpnäck: 0,3 miljoner kronor

Kungsholmen: 0,2 miljoner kronor

Skärholmen, Södermalm och Bromma får inga pengar i den här utbetalningen.

Källa: Stockholm stad
Visa merVisa mindre

Samtliga ansökningar som levde upp till kraven, vilket var ungefär hälften av de ansökningarna som kom in till årets första utbetalning, fick godkänt.

– De 100 miljonerna ska däremot inte gå till sådant som att laga trasiga och nedklottrade parkbänkar, utan det förväntar vi oss att de som äger bänkarna tar hand om. Utan det man ansöker om pengar för ska alltså tillföra något nytt, säger Erik Slottner.

Fakta

Stockholm stad budget för trygghetssatsningar 2020

• Till 2025 ska den upplevda otryggheten halveras.

• Otrygga platser rustas upp.

• Stärka vuxennärvaron och agera kraftfullt mot skjutningar och gängkriminalitet.

• 100 miljoner till trygghetsfonden.

• Fler ordningsvakter. Staden lägger 80 miljoner kronor på att öka dagens 90 ordningsvakter till 100.

• 7,6 miljoner kronor för att förbättra stödet för omgivningen när någon har dödats. Bland annat ska en sorgelokal snabbt finnas och socialtjänstpersonal snabbt söka upp personer i behov av stöd.

• 9 miljoner kronor på stadens avhopparverksamhet för kriminella som vill lämna det brottsliga livet.

• 20 miljoner till en skyddsfond för att få unga bort från kriminalitet som stadsdelarna kan söka medel från.

Visa merVisa mindre