Fena på fisk. Efter påsk öppnar Sushi Rebellion hörnet Värtavägen-Sandhamnsgatan på Gärdet. Foto: Pekka Pääkkö

VM-vinnare öppnar Sushi-hak på Gärdet

Efter påsk öppnar Sushi Rebellion en ny restaurang på Gärdet. Chefskock är Pepi Anevski som vunnit VM i sushi i Japan.

  • Publicerad 05:30, 29 mar 2021

Det handlar om att ha respekt för riset.

Sushi Rebellion startade i Malmö men satsar hårt på Stockholm just nu. I november öppnade de en liten take away i Täby centrum och efter påsk slår de upp dörrarna till en fullskalig restaurang i hörnet Värtavägen-Sandhamnsgatan. Nästa år blir det ytterligare ett ställe vid Telefonplan.

– Stockholm är en ganska internationell stad, det finns en öppenhet för att testa ny mat här, säger Pepe Anevski om är chefskock för restaurangerna.

För precis som namnet antyder kan smakerna bli rebelliska. Jalapeño och parmesan är några exempel på kombinationer som Pepi Anevski tagit fram.

Grundhantverket är desto mer traditionellt, berättar han.

– Det handlar om att ha respekt för riset. Hur du tillagar det, och hur du formar bollen. Och tekniken när du skär fisken. Det är små, små moment som det ligger väldigt mycket teknik bakom.

Kreatör. Pepi Anevski blandar nytt och gammalt – med respekt för grundhantverket. Foto: Jeffery Richt

Pepi Anevski var redan utbildad kock när han fastnade för det japanska köket vid millenieskiftet. Sedan dess har han även arbetat i Köpenhamn och i Japan, där han vann den prestigefulla titeln Världens bästa sushi-kock vid Sushi-VM 2013.

20 år senare har han fortfarande passionen kvar.

– Det är fascinerande hur man kan smakkombinera ris och fisk, det är ett helt annat sätt att tillaga mat än in västvärlden.