SIMSKOLA. Josefin Lillhage Östblom, simskoleansvarig på Väsby Simsällskap, vill gärna locka de lite äldre barnen att lära sig simma. Foto: Björn Asp

VM-medaljören vill locka äldre barn till simskolan

Intensivsimskola med fler tillfällen och simskola för vuxna. Det är två av nyheterna på Hasselbadet i sommar. "Vi behöver få in de äldre barnen som inte kan simma" säger Josefin Lillhage Östblom, som är simskoleansvarig.

  • Publicerad 16:30, 11 jun 2021

Även i Väsby har simkunnigheten gått ner om man jämför med hur det såg ut för tio år sedan.

Intensivsimskolan på Hasselbadet drar igång vecka 25 och riktar sig till barn mellan 4 och 11 år. Varje simskola håller på två veckor.

– Tidigare var det fem tillfällen, men vi har valt att utöka till nio tillfällen. Detta för att kunna öka kunskapen ännu mer och för att ge barnen bättre förutsättningar att fortsätta med simning, säger Josefin Lillhage Östblom, simskoleansvarig på Väsby Simsällskap.

Hon berättar att intresset för årets simskolor är nästan dubbelt så stort i år, jämfört med förra året.

– Många är hemma även denna sommar på grund av corona. De inser att simning är viktigt och att barnen behöver lära sig simma och bli trygga i vattnet, säger hon.

Hur står det till med simkunnigheten i Väsby?

– Det är väldigt olika från kommun till kommun, men generellt och även i Väsby har simkunnigheten gått ner om man jämför med hur det såg ut för tio år sedan.

Hon säger att många sätter sina barn i simskola tidigt, men att det finns 6–8-åringar som ännu inte lärt sig simma.

– Vi behöver få in de äldre barnen som inte kan simma. Det finns fortfarande plats i de grupperna, hälsar Josefin Lillhage Östblom.

En annan nyhet för året är vuxensimskola.

– Föräldrar är inte alltid simkunniga. Nu har de tillfälle att på eftermiddagar och kvällar lära sig båda bröstsim och crawl.

Josefin Lillhage Östblom, som varit simskoleansvarig på Väsby Simsällskap sedan 2017, går den 20 juni tillbaka till egen verksamhet med träning och hälsa hemma i Sollentuna.

För den som mot förmodan missat det är Josefin en av Sveriges mest framgångsrika simmare med flera VM-medaljer och en åttondeplats på OS.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Att jag gjorde fyra OS och simmade på hög nivå i 15 år. Mitt VM-guld 2004 på 200 meter fritt är jag också särskilt stolt över. Men det var ett tag sedan, säger hon och skrattar.

Simskola Hasselbadet

Intensivsimskola hålls utomhus på Hasselbadet vecka 25-26 eller 28-29, samt vecka 31.

Varje kurs är 9 tillfällen.

Vecka 25 körs mån-tors och vecka 26 körs mån-fre.

Vecka 28 körs mån-fre och vecka 29 körs mån-tors.

Källa: Väsby Simsällskap

Visa merVisa mindre