VM-kval på Hovet för Alexander och blågult

I nästa vecka spelar Sveriges landslagsherrar två avgörande matcher i VM-kvalet, mot Lettland på Hovet den 27 juni och mot Turkiet i Ankara den 1 juli. 27-årige Täbykillen Alexander Lindqvist är kapten i det blågula laget som måste prestera på sin absoluta toppnivå.

  • Publicerad 10:20, 21 jun 2018

– Jag förväntar mig samma inställning och kämpainsats som vi visade förra sommaren och under matcherna i november och februari, säger förbundskaptenen Vedran Bosnic.
I augusti i fjol avancerade Sverige från förkvalet till en kvalgrupp med Turkiet, Lettland och Ukraina. Nu krävs det nya segrar för att ta sig vidare till andra rundan av VM-kvalet, och senare till VM i Kina 2019.

Publikrekord senast på Hovet

I februari blev det seger mot Turkiet på Hovet, 59–58 och ett nytt publikrekord för svensk basket med 8 045 åskådare på plats. Men därefter föll Sverige mot Ukraina borta och man är nu pressade inför de två sista matcherna i kvalgruppen.
– Både Lettland och Turkiet kommer att ha bättre trupper än i våra tidigare möten, med sina Euroleague-spelare tillbaka. Det borde motivera oss ännu mer och med vår fantastiska publik i ryggen kan vi tävla med alla lag – det visade vi på Hovet senast, säger Vedran Bosnic.

Sämst grupptrea för att gå vidare

För att gå vidare till nästa kvalomgång krävs att Sverige placerar sig på som sämst tredje plats i gruppen, där motståndarna alla är topp-20 i världen. Nu ligger Sverige sist i gruppen och man behöver vinna mot Lettland med tio poäng, eftersom de vann förra mötet med 82–73. Annars krävs ytterligare en vinst mot Turkiet – i Ankara – plus att turkarna även förlorar mot Ukraina.

Alexander från Täby är blågul kapten

Kapten i det svenska laget som står inför denna tuffa uppgift är Alexander Lindqvist som bor vid Ullna Strand. Den 205 centimeter långe 27-åringen är uppvuxen i Sollentuna och i Täby och har Täby Basket som moderklubb.
I dag spelar han för Södertälje BBK, och i landslaget. Matchen mot Lettland den 27 juni blir hans 128:e framträdande i A-landslagets blågula linne.