Uffe Svensson med guldmedaljen från veteran-VM i Polen. Foto: Åsa Sommarström

VM-guld i Polen för underdogen Uffe från Sollentuna Badminton

I helgen tog Uffe Svensson ledigt från jobbet som tränare i Sollentuna Badmintonsällskap och drog till veteran-VM i Katowice i Polen. Resultatet blev guld i dubbel i H45 – så nu är det en världsmästare som med stor passion dagligen tränar allt från knattar till veteraner i Sollentuna Rackethall.

  • Publicerad 19:35, 14 aug 2019

– Ja, jag har tagit brons flera gånger tidigare, både på VM och EM, men nu blev det guld! säger 47-årige Uffe Svensson.

Han är åter i vardagen hemma i rackethallen på Stubbhagsvägen och kör ett eftermiddagspass med egna sonen Marcus Svensson, 15.

Uffe Svensson från tränar sonen Marcus, 15 – bland många andra. ”Han spelar i Sverigeeliten i sin ålder och har börjat tävla internationellt. Han satsar”, säger Uffe. Foto: Åsa Sommarström

– Jag tränar små knattar, veteraner och allt där emellan. Hallen är mitt andra hem. Jag är egentligen mer här än hemma, säger han.

”Lite underdogs” inför VM

Trots att han hade några bronsmedaljer på meritlistan sedan tidigare var Uffe Svensson och hans dubbelpartner Mikael Nilsson från Bromma Badminton inte bland favoriterna inför dubbelturneringen.

– Vi var seedade som trea–fyra, men absolut inte favoriter, snarare lite underdogs.

Uppvuxen och bosatt i Viby

Uffe Svensson är uppvuxen i Viby och bor där igen sedan några år. Han började spela badminton i Sollentuna som 7-åring, men lämnade när han var 18.

– För drygt fyra år sedan kom jag tillbaka hit till Sollentuna Badminton, jag är ju uppfödd i klubben.

”Vi gjorde varandra bättre”

Mikael Nilsson är en gammal barndomskompis och de tränade mycket ihop i unga år, men de har aldrig tidigare spelat dubbel ihop på tävling.

– Det visade sig att vi passade bra ihop. Vi gjorde varandra bättre. Och så spelade vi bra i rätt matcher, de tajta matcherna. Man ska ha lite tur också!

Räddade matchbollar i semifinalen

Den första riktigt tuffa matchen var i semifinalen då Uffe och Mikael ställdes mot två thailändare, och ett tag var riktigt illa ute.

– Vi räddade till och med två matchbollar. Sedan vann vi avgörande set med 23–21.

Finalseger mot danskar

Även finalen, mot ett danskt par, blev en utmaning. Uffe och Micke föll i fösta set och låg länge under i andra, men lyckades vända och vinna det med 21–19.

– Sedan i tredje set var vi i ledning hela tiden. Då spelade vi riktigt bra och vi började känna att det här kan nog faktiskt gå vägen. Och till slut vann vi setet med 21–15.

Uffe Svensson är tillbaka hemma i Sollentuna rackethall igen efter ett lyckat VM-äventyr i Polen. Foto: Åsa Sommarström

I singel gick det inte lika bra för Uffe Svensson i årets VM. Han var seedad trea–fyra även där, men åkte ut i åttondelsfinal.

– Det var en missräkning. Men det tog vi ju igen i dubbeln sedan! säger han och skrattar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15