Arrangörerna bakom SM-finalerna i amerikansk fotboll har fått tänka om. Foto: Mitt i Stockholm

VM-febern välter stockholmarnas helgplaner

90-talsfestival, SM-finaler i amerikansk fotboll och allsvenska bortamatcher. När de svenska fotbollsherrarna – för första gången på 24 år – kliver in i en VM-kvartsfinal får andra evenemang snällt anpassa sig.

  • Publicerad 04:47, 6 jul 2018

På lördag klockan 16 spelar Sveriges fotbollsherrar VM-kvartsfinal mot England.

Framgången har spridit VM-feber i hela landet och många fick säkerligen bryta upp med de ursprungliga helgplanerna när det stod klart att Sverige för första gången – sedan den magiska sommaren 1994 – tagit sig till kvartsfinal i ett VM-slutspel på herrsidan.

Det är i alla fall något som flera planerade evenemang och händelser fått göra.

90-talsfestival söker tv-tillstånd

Festivalen Vi som älskar 90-talet pågår under hela lördagen på Zinkensdamms IP och flera av de nostalgiska spelningarna sker samtidigt som matchen är i gång.

Krocken har medfört att fotbollstokiga biljettägare nu säljer sina biljetter på blocket. Evenemanget har på sin Facebook-sida även fått många förfrågningar om ändringar i spelschemat eller paus för kvartsfinal.

Det hela har gjort att arrangören nu fixat tillstånd till att visa matchen på storbild i foodtruck-området. Inga ändringar i festivalschemat kommer däremot att ske.

SM-finaler planeras om

Några som däremot gjort schemaändringar är Stockholm mean machines som på lördag arrangerar SM-finalerna i amerikansk fotboll på Stockholms stadion – både på herr- och damsidan.

Där skulle herrfinalen mellan Stockholm mean machines och Carlstad crusaders direkt ha efterföljts av damfinalen mellan samma Karlstadlag och Örebro black knights.

Men efter att den VM-kvarten blev klar har damernas final flyttats fram och efter herrfinalen klockan 13 visas i stället Sverige-England på Stadions storbilds-TV.

Men ordföranden i Stockholm mean machines, Niclas Backlund, tror inte att SM-festen kommer överskuggas av VM-diton.

– Snarare tvärtom. Visningen av VM-kvarten kan få amerikansk fotboll i Sverige att synas mer. Jag är övertygad att det genererar i mer publik, säger han.

Priset för inträde till alla tre matcher är 170 kronor.

Allsvensk omstart flyttas

Annat sportrelaterat som påverkas är den allsvenska omstarten efter just VM-uppehållet.

Hammarby och Djurgårdens matcher i damallsvenskan har tidigarelagts. Bortamatcherna mot Kristianstad respektive Vittsjö spelas klockan 13 i stället för 14.

På lördagen spelar även två herrlag från länet bortamatch. AIK reser till Trelleborg och Brommapojkarna åker till Gävle för match mot Dalkurd. Matcher som senarelagts till följd av landslagets avancemang.

Black army åker tidigare

För resande bortasupportrar krävs planering om både allsvenskan och VM ska hinnas med.

AIK:s supporterförening Black armys bussar åker tidigare för att hinna se kvartsfinalen på någon uteservering i Trelleborg.

Omstarten efter sommaruppehållet brukar vara välbesökta och Petter Lindahl, ansvarig för bortaresor i Black army, tror inte att VM-febern går ut över AIK.

– Riktiga supportrar skulle alltid välja AIK före landslaget och om de skulle stanna hemma för att kolla VM skyller de väl på att de har tvättstugan eller något.

För BP däremot är den planerade supporterbussen till Gävle inställd på grund av lågt intresse. Något som ordföranden i Brommasupport, Putte Salminen, förklarar med en kombo av just VM-kvartsfinal och semestertider.

Fotboll under speedway

I Norrtälje krockar VM-matchen med Rospiggarnas GP-tävling i speedway. Besökare har på förhand ringt till Rospiggarna och frågat om de visar fotbollen.

Nu utreder klubben om de kan få ett tv-tillstånd, rapporterar P4 Stockholm.