16-åriga Mona Bea från Bällsta går upp i elitserien i höst. Foto: Läsarbild Idrottsfoto

VKK-åkarna Mona Bea och Frida Harvigsson upp i elitserien

Två av VKK:s konståkare, Mona Bea och Frida Harvigsson, flyttar upp till elitserien i höst. – Jag har jobbat hårt för detta under året och det har burit frukt, säger Mona Bea.

  • Publicerad 12:30, 11 jun 2020

Nu är det klart att 16-åriga Mona Bea kvalat in till elitserien i juniorklassen. Frida Harvigsson, som fyller 13 i mars, går upp i Morgondagarserien som är den yngre upplagan av elitserien. Hon kommer att tävla i klassen U13.

De båda Vallentunaåkarna har med god marginal uppnått det antal poäng som krävs i A-serien för att flyttas upp.

Frida Harvigsson.

För att nå dit har båda ökat sin träningsdos och under våren lagt upp till 11 timmar på isen och 5 timmar på markträning varje vecka.

Under det senaste året har den hårda pressen som unga konståkare kan utsättas för uppmärksammats i media. Detta sedan en tränare i Solna fälldes av konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd för sina tuffa metoder, bland annat psykisk misshandel och vikthets. Nyligen friades tränaren av Riksidrottsnämnden.

Hur har ni i VKK hanterat detta?

– Det är en svår balansgång, säger säger Ed Fontes, ordförande i Vallentuna Konståkningsklubb. Vi har haft våra problem, åkare som slutat för att de varit missnöjda för att de inte fått den uppmärksamhet de vill ha. Men man måste kunna klaga utan att det får negativa följder. Där tycker jag att vi ändå lyckats. Vi har lyckats jorda av spänningarna. För båda parter  vill väl, båda strävar mot samma mål. Båda ska få säga sitt, det ska inte vara någon tystnadskultur.

Ed Fontes framhåller också att klubben ordnar andra aktiviteter, som julshowen, där tävling, bedömning och prestation inte står i fokus.

– Sedan har vi skridskoskolan, den sköter tjejerna och killarna själva. Det ger dem distans till sin tävlingsåkning. De får göra något roligt för andra, annars är de så fokuserade på sig själva.