Skolan Vittra Sjöstaden ska stänga ned all verksamhet förutom förskolan. Foto: AIX arkitekter/Sisab

Vittra friskola i Hammarby sjöstad stänger ner

En hel grundskola i Hammarby Sjöstad ska stängas ned. Något som rört upp starka känslor bland föräldrar.

  • Publicerad 16:52, 8 dec 2017

Det är grundskolan Vittra Sjöstaden, som i dag har elever från förskolan upp till nian, som nu successivt ska stänga ned all verksamhet förutom förskolan – med hänvisning till sviktande elevunderlag.

Hösten 2018 kommer årskurs 4-9 försvinna, medan de elever som i dag går i lågstadiet får vara kvar på skolan till och med årskurs 3. Resten hänvisas till systerskolan Vittra Södermalm, i närheten av Slussen. Totalt handlar det om 104 elever.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En förälder – som vill vara anonym – med barn på skolan är mycket upprörd över informationsbrevet som damp ned på hallmattan i måndags.

– Vi är förtvivlade och barnen gråter. Det är en jättefin skola, superbra rektor och fantastiska lärare, men tyvärr har man inte gjort tillräckligt mycket för att locka dit nya elever.

"Konkurrensen har ökat"

Rektor Ole Hass säger att han har förståelse för att föräldrar och medarbetare reagerar på beslutet, men hänvisar i övrigt till friskoleföretaget Academedia, som driver skolan.

Annelie Wysén, verksamhetschef för Vittraskolorna på Academedia, säger att man inte haft något annat val.

– Vi har sett ett minskande elevunderlag under flera år och har gjort allt vi kan för att jobba med kvaliteten och attraktiviteten, men tyvärr har vi sett att vi inte är förstahandsvalet här. Att ha klasser med i vissa fall tio elever är inte hållbart, säger hon.

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om att det råder brist på elevplatser på skolorna i Hammarby Sjöstad. Varför Vittra Sjöstaden trots det inte lyckats locka elever är svårt att svara på, enligt Annelie Wysén.

– Det finns många bra skolor i närområdet och det har också öppnat flera skolor i närheten, som ökat konkurrensen.

Sexåringar trängs in i Sjöstans skolor

I lokalerna på Vittra Sjöstaden kommer framöver, förutom förskolan, istället en av Academedias egna gymnasieskolor att flytta in. Vilken det blir, vill Annelie Wysén ännu inte avslöja.

– Vi kommer att bygga om både lokalerna på Vittra Sjöstaden såväl som i Vittra Södermalm så att de blir långsiktigt anpassade och välfungerande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men föräldern, vars barn går på skolan, är skeptisk.

– Vi flyttade hit mycket för just den här skolan, Vittra Södermalm ligger ju i andra änden av Södermalm. Det är flera föräldrar som pratar om att flytta, folk ringer och försöker pressa in sig på de kommunala skolorna här, det känns som att det är helt upp till oss själva att lösa detta, säger hon och fortsätter:

– Det känns som att Academedia använder det här som ursäkt bara för att driva ett gymnasium som är mer lönsamt, och visslar hela vägen till banken.

Men den uppgiften avfärdar Annelie Wysén.

– Det handlar absolut inte om lönsamhet, vi har gjort allt vi kan. Jag har full förståelse för att föräldrar känner oro men vi kommer att ordna möten med alla för att skapa så mycket trygghet som möjligt.