Politikern har nu ombetts att lämna sin post. Han har dock ännu inte kommenterat kravet. Foto: Maria Lilja

Vittnen om mobbning skickades hem från jobbet

Flera av de vittnen som ingått i internutredningen kring Siyamak Sajadian Sasanpours beteende mot anställda på stadshuset har ombetts att jobba hemifrån och inte komma till stadshuset under tiden som utredningen pågår. De har därför varit hemma flera månader. Kommunalrådet var dock kvar i huset fram till för två veckor sedan. – Först har personerna blivit utsatta för trakasserier och efter det upplever de att de blir bestraffade genom att inte få vara på jobbet, säger en medarbetare på kommunen.

  • Publicerad 11:42, 6 dec 2017

Igår blev utredningen klar kring de kränkningar och mobbning som kommunalrådet Siyamak Sajadian Sasanpour (MP), under lång tid utsatt flera medarbetare för.

Både Miljöpartiet och de andra politikerna i stadshuset kräver nu att han avgår.

En medarbetare på stadshuset berättar dock för Mitt i Sundbyberg att 3-4 personer har ombetts att jobba hemifrån i väntan på att utredningen skulle bli klar.

– De har varit borta från det att de anmälde, vilket snart är tre månader sen, berättar hen.

Kommunalrådet var dock kvar i stadshuset fram till för två veckor sedan.

Man straffar dem som vågat anmäla genom att skicka hem dem medan han kan vara kvar här och fortsätta sprida sin version av vad som hänt

– Det stör mig otroligt att man gör på det här sättet, att man straffar dem som vågat anmäla genom att skicka hem dem medan han kan vara kvar här och fortsätta sprida sin version av vad som hänt. Först har personerna blivit utsatta för trakasserier och efter det upplever de att de blir bestraffade genom att inte få vara på jobbet, säger medarbetaren.

Hen menar att det skapat mycket rykten, och att det sprids en märklig bild av vad som hänt.

Hen berättar även att det pågår ytterligare en utredning mellan två personer på stadshuset. Även i det fallet så har den som upplevt sig som utsatt fått stanna hemma.

Medarbetaren är mycket besviken på att kommunen inte tydligare markerar mot det som hänt, vilket har bidragit till att hen nu säger upp sig.

– Vem vill stanna kvar när man skickar sådana här signaler? Det är som att jag skulle blir tillsagd att hålla mitt barn hemma för att det blivit mobbat, medan mobbaren fortsätter gå till skolan. Det är ett tankefel av rang!

Skulle inte behöva möta politikern

Stadsdirektören och stadshusets personalchef kunde inte kommentera uppgifterna under gårdagen utan hänvisar till kommunikationschefen Nico Werge som svarar på Mitt i Sundbybergs frågor via mail.

För att inte utsätta dem för att behöva möta den förtroendevalde på arbetet

”Eftersom stadsdirektören, som är högsta chef i förvaltningen och därmed har arbetsmiljöansvaret för förvaltningsorganisationen, inte har befogenhet som sträcker sig till de förtroendevalda, har inte förvaltningen kunnat hindra den förtroendevalde från att vara i stadshuset”, skriver han.

På inrådan av utredaren och i samtal med medarbetarna har man därför löst situationen genom att låta dem jobba på distans. ”Detta för att inte utsätta dem för att behöva möta den förtroendevalde på arbetet”, skriver han vidare.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15