De äldre på avdelningen Vitsippan tar fajten för att slippa flytta. Personalen står bakom. Foto: Carlos Montecinos

Vitsippans äldre vägrar flytta

Politikerna vill byta ut de äldre på avdelningen Vitsippan. Men de som bor där tänker inte flytta. – Byt ut politikerna i stället, säger Alex Milgunoff, 98 år.

  • Publicerad 17:15, 27 maj 2016

Beskedet att alla som bor på avdelningen Vitsippan måste flytta har slagit ned som en bomb bland de äldre.

– Man kommer ifrån sina vänner. Man får börja ett nytt liv. När man är så pass gammal som jag är klarar man inte det, säger 84-åriga Ann Margret Wårdstrand med ögonen fulla av tårar.

Irma Olsson, 93, fyller i:

– Jag orkar inte med att flytta något mera. Flickorna som jobbar här är som änglar utan vingar. Mig får de inte bära ut förrän jag är död!

Bakgrunden till att åtta personer på Björkbackens avdelning Vitsippan måste flytta är att toaletterna inte klarar de krav som Arbetsmiljöverket satt upp för äldreboenden. För att två personer ska kunna lyfta över en annan person till toaletten måste utrymmet ha en viss bredd.

Enligt personalen är det dock ingen som bor på Vitsippan som behöver så mycket hjälp vid toalettbesöken.

– Och när de blir så sjuka att de behöver det flyttar de. Vi som jobbar här har inget problem med toaletterna, säger Maylen Andersson som jobbar på avdelningen.

Politikernas plan för dem som bor på Vitsippan är att de under hösten ska flytta till ett annat boende, på Björkbacken eller någon annanstans. I stället ska Vitsippan bli bostäder till personer över 60 år med psykisk funktionsnedsättning.

Enligt personalen på Vitsippan är det dock ytterst oklart om det finns några platser på avdelningar för så friska äldre personer som Vitsippans.

– Såvitt jag vet finns det bara lediga platser på palliativa avdelningar eller på demensavdelningar. De som bor här är pigga, det är inte bra för dem att bo på en demensavdelning, säger Fathia Ismail.

Det är politikerna i kommunstyrelsen som fattar det avgörande beslutet om Vitsippans framtid, men redan i onsdags klubbade de styrande allianspolitikerna i socialnämnden igenom rekommendationen att byta inriktning.

Anna Lund (KD), vice ordförande nämnden, menar att det alltid är svårt att genomföra förändringar eftersom de som påverkas i regel inte tycker om det. Speciellt äldre vill alltid bo kvar där de är, säger hon.

– Men det förändrar inte min uppfattning att det här är ett bra beslut. Arbetsmiljöverket dömer ut hela Björkbacken. Vi vill använda Björkbacken till något annat och hellre bygga ett nytt modernt och funktionellt äldreboende. Då är det inte en bra idé att lägga ner mycket pengar på att renovera en avdelning. Jag tror inte att medborgarna vill betala skatt till något som vi bara slarvar bort huxflux, säger hon.

Är du säker på att de äldre placeras på avdelningar som passar dem?

– Det är ju inte vi politiker som sköter det. Men vi har stort förtroende för att tjänstemännen gör det här snyggt och bra för de äldre.

Även anhöriga till dem som bor på Vitsippan har reagerat starkt på beskedet.

– Om det vore så att personalen for illa skulle vi ha full förståelse för det här, men rent fysiskt är det ju ingen skillnad på de som bor här nu och de som ska flytta in, säger en kvinna vars mamma bor på Vitsippan.

Fakta

Detta har hänt

Arbetsmiljöverket har dömt ut toaletterna på Björkbackens äldreboende.

Tyresö bostäder har kartlagt alla avdelningar och Tyresö kommun håller på att räkna på vad det skulle kosta att bygga om dem.

Lösningen för avdelningen Vitsippan är att göra om avdelningen till bostäder för personer som är äldre än 60 år med psykisk funktionsnedsättning.

Visa merVisa mindre