ÄLDRE. Ekbackens hus H med 89 boende drivs numera av Frösunda omsorg AB. Foto: Ulrica Andersson

Vite krävs efter brister på Ekbacken

Frösunda omsorg krävs på vite efter övertagandet av äldreboendet i Ekbackens hus H. Bemanningen håller inte måttet, enligt kommunen.

  • Publicerad 13:54, 14 apr 2017

Protesterna har stundtals varit högljudda mot Frösundas övertagande av äldreboendet på Ekbackens hus H. Kritiken mot Frösunda har handlat om att undersköterskor tvingas gå ner i tjänstgöringsgrad och en oro för hur bemanningen påverkar de äldre.

I samband med detta har kommunen lovat att ha koll på hur den nya entreprenören sköter uppdraget.

– Vi ska ha extrem uppföljning. Punktmarkering, har äldrenämndens ordförande Maria Bohman Kreij (KD) tidigare sagt till Vi i Sundbyberg.

Nu kräver kommunen vite av Frösunda omsorg AB, efter att ha gjort en oanmäld inspektion några dagar efter övertagandet. Kvällspersonal har fått stanna kvar hela natten, då det saknades nattpersonal. En medarbetare har fått arbeta 20 timmar i sträck.

"En personal som jobbar där ensam från klockan 07 har aldrig varit på våningen tidigare och känner inte pensionärerna", står i inspektionsrapporten. En kvällspersonal är ensam och vet klockan 14 inte om någon mer kommer att arbeta på den våningen under passet.

"Det föreligger uppenbar risk att de boende inte får en god och säker vård när bemanningen brister i den här omfattningen", skriver kommunen. Därför krävs ett vite som motsvarar fem procent av månadsersättningen med start 4 april, då bristerna upptäcktes.

Frösunda bestrider vitet och skriver till äldreförvaltningen att bemanningen motsvarar "mer än väl stadens krav" och att så var fallet även vid inspektionstillfället. De har själva lämnat in en rapport med vad de menar finns för brister gällande bemötande och arbetssätt i verksamheten sedan tidigare.

"Jag kommer att gå tillbaka till ansvariga för att kontrollera innehållet i brevet då jag förstått att det enbart baseras på medarbetarnas uppgifter", skriver Frösunda omsorgs vd i ett mejl till kommunen.

Staden kräver nu att Frösunda redovisar den faktiska bemanningen, vecka för vecka, till dess att förvaltningen meddelar annat.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36