Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd, visar upp hur rent avloppsvattnet blir (behållaren till höger i bild) med den nya tekniken. Foto: Michael Toll

Vita spagettilinor gör Stockholms vatten renare än någonsin

Stockholm växer och mängden avloppsvatten likaså. Men det finns en lösning. Nu invigs ny teknik som gör Henriksdals reningsverk till ett av världens främsta.

  • Publicerad 05:00, 13 okt 2021

För sju, åtta år sedan insåg Stockholms stad att både Brommas och Henriksdals reningsverk var överbelastade. Dels för att Stockholm fått en stor befolkningsökning, dels för de allt hårdare miljökrav staden behövde leva upp till.

Man bestämde sig då för att bygga en avloppstunnel mellan reningsverken och utveckla stadens avloppssystem med ny teknik som skulle göra Henriksdal till ett världens främsta reningsverk.

Nu startar sprängningarna för nya avloppstunneln

– Det här är det största miljöprojektet i både Stockholm och Sverige, säger en strålande glad Stefan Rosengren, projektchef på Stockholm Vatten och Avfall (Svoa).

Orsaken till hans muntra uppsyn är att den nya tekniken nu är invigd. Den ska göra Henriksdals reningsverk till ett av världens modernaste. Och samtidigt Stockholm till världens mest hållbara stad.

Stefan Rosengren, projektchef på Stockholm Vatten och Avfall. Foto: Michael Toll

Ser ut som vit spagetti

Grovt förenklat handlar det om att membran i form av långa spagettiliknande trådar har installerats i reningsverkets bassänger. Porerna i trådarna är ungefär tusen gånger mindre än ett hårstrå och så små att partiklar som mikroplaster och bakterier separeras från det renade vattnet.

– För att uppnå målen om att ha en ren, hållbar och hälsosam stad så måste vi minska utsläppen, minska vår resursanvändning och se till att stärka våra ekosystem. Det här projektet gör allt det här, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Ser ut som dricksvatten

För att visa vad den nya tekniken gör häller hon upp det renade avloppsvattnet som passerat genom membranen i en behållare. Det ser nästan kristallklart ut.

– Det finns fortfarande lite skiftningar i det. Men man hade verkligen kunnat hälla upp det i en karaff utan att någon hade reagerat, säger hon.

Just nu är två av sju bassänger nyrenoverade med den nya membrantekniken. 2029 ska allt vara klart. Då kan Henriksdals reningsverk rena hela 7 000 liter vatten per sekund, vilket är en fördubbling mot tidigare.

Skitbra teknik gör Henriksdals reningsverk toppmodernt

Olika steg när Stockholms avloppsvatten renas

1. Grovrengöring
Sand, tops, snus och våtservetter, som egentligen inte ska slängas i toaletten, tas bort.

2. Försedimentering
Här tillsätts kemikalier som binder fosfor, som blir till klumpar och sjunker till botten.

3. Biologiska bassänger
Mikroorganismer bryter ner kvävebaserade ämnen och binder upp den fosfor som finns kvar från steg 2. Genom att fosfor och kväve tas bort minskar man övergödning i haven.

4. Eftersedimentering
Här kommer den nya tekniken in. Membrantrådarnas porer separerar bakterier och partiklar från vattnet. Den nya effektiva tekniken medför betydande utsläppsminskningar av bland annat fosfor, kväve samt mikroplaster.

Det biologiska slammet separeras från det rena vattnet och görs om till biogas till bland annat bussar samt till gödningsmedel för jordbruket.

Visa merVisa mindre

Henriksdals reningsverk Foto: Michael Toll