Allén på Katarina Bangata har fyllts med vitt ludd. Foto: Niklas Loman

Vita luddet tillbaka – men ingen ny fluffinvasion

Många av stans gator börjar fyllas av ett vitt, fluffigt ludd. Men en ny fluffinvasion likt den vi såg i fjol är inte att tala om. – Nej, det här är inget naturfenomen att vallfärda till, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

  • Publicerad 13:00, 26 jun 2020

Minns ni i maj förra året när det vita aspluddet fyllde luften och täckte marken runt om i länet?

Nu har delar av stan börjat fyllas av vitt ludd igen. Men vi står inte inför en ny luddinvasion, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Didrik Vanhoenacker biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Pressbild.

– Luddet man ser nu är nog främst från planterade popplar, och det är ungefär så som det brukar vara varje år. Poppeln är släkt med aspen, men min känsla av poppelluddet är att det lägger sig mer på marken än att det blåser runt. Luddet har lite med bomullsvaddskänsla snarare än ett moln av fluff, säger han.

Fluffet på Katarina Bangata har snarare bomullsvaddskänsla än ett lätt moln av fluff. Foto: Niklas Loman

Poppeln växer inte vilt här utan är ett populärt planerat stadsträd, som har en mer jämn frösättning och luddar varje år, till skillnad från aspen som sällan släpper ut sina luddiga frön. Och det var just det som asparna gjorde förra året, förmodligen triggade av att det var så varmt innan.

– Det var verkligen exceptionellt och jättehäftigt, säger Didrik Vanhoenacker.

Har du sett det vita luddet? Därför ”snöar” det i maj

Många hör av sig

Med förra årets ludd färskt i minnet är många som har hört av sig till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet för att fråga om luddet på stans gator.

– Eftersom det var så massivt förra året är det många som har radarn på och är mer observanta än tidigare. Men det här till skillnad från aspluddet inget naturfenomen att vallfärda till. Det är ungefär som det brukar vara varje år, säger han.

I slutet av maj förra året var hela Stockholm täckt i aspludd. Foto: Läsarbild/Lars-Ingvar Olsson