Håkan Lönnerstam och hans kolleger renoverar stugan på Mäster Pers gränd i Vitabergsparken för framtiden. Foto: Linda Gren

Vita bergens 1700-talshus rustas upp

Ett av Söders sista omoderna bostadshus ska nu gå in i 2000-talet. Stadsholmen satsar 3,5 miljoner kronor på Vita Bergens pärla från 1700-talet. Bergsområdena med stugor på Söder är unika och sköts de rätt kan 1700-talshusen stå 300 år till.

  • Publicerad 10:00, 23 sep 2011

Den lilla stugan på Mäster Pers gränd i Vitabergsparken är den sista i sitt slag. Övriga träkåkar i området moderniserades på 1970-talet. Men inte den här. För här bodde Kurt Sundberg.
Han tyckte att det fungerade utmärkt att leva utan vatten och avlopp. Det var han van vid. Han flyttade in 1928 och bodde i stugan till sin död 2010. Varje dag gick han till brunnen en bit bort och hämtade fyra hinkar vatten – och torrdass hade han i trädgården.
Efter Kurts död för snart ett år sedan ställdes Stadsholmen, det kommunala bolag som ansvaras för stans kulturhus, inför svåra beslut. Vad skulle man göra med huset?
– Det har ju varit bostad i 300 år och vi tycker att det bästa är om det får fortsätta att vara det. Det kräver dock att vi moderniserar utan att förvanska, säger Ulrika Bask, byggnadsingenjör på Stadsholmen.

Stommen byts ut
Arbetet började i maj och kommer att fortsätta cirka ett år till. Panelen har plockats bort från den sida av huset som har blivit angripen av fukt. Här kommer man att vara tvungen att byta en del av den underliggande timmerstommen. Arbetet sker med största varsamhet. Varje panelbit som har tagits ner märks och sparas. I största möjliga mån kommer brädorna att återanvändas – man vill undvika att den gamla karaktären försvinner vilket en helt ny panel skulle innebära.
Invändigt handlar det om att återställa ytskikten och att renovera varsamt. Nu planerar Stadsholmen att installera vatten och avlopp – utan det blir det svårt att hyra ut huset som bostad.
– Det svåra är att göra underhållsarbeten som inte ska synas. Samtidigt har våra hyresgäster vissa anspråk på komfort. Det kan uppstå intressekonflikt när de boende vill förändra saker i bostäderna – att slå ut en vägg till exempel är helt otänkbart, det har vi aldrig godkänt tror jag, säger Ulrika Bask.

Från tidigt 1700-tal
Husets historia sträcker sig tillbaka till början av 1700-talet – det finns omnämnt 1729. Under 1700- talet och 1800-talet var Vita Bergen ett enda myller av liknande trähus som sträckte sig hela vägen ner till Nytorget. Den stora förändringen i området skedde när Sofia kyrka byggdes och Vitabergsparken anlades åren före och efter sekelskiftet 1900.
– Då revs det mesta, men som tur är blev några hus kvar. Stadsholmen förvaltar i dag elva hus som är ateljéer eller skrivarlyor och åtta bostadshus i Vita Bergen, säger Ulrika Bask.
Varför är det viktigt att bevara de här husen?
– Det är den sista resten av det gamla fattiga Södermalm som låg i stadens ytterkant. Det här var en kåkstad där folk fick odla i bergsskrevorna. Men lite intressant är ändå att vi har hittat fina tapetlager och även schablonmålningar, så de levde inte i någon helt gråsmutsig värld.

Fakta

Stugan i Vita bergen

Ligger på Mäster Pers gränd 1 i Vitabergsparken och byggdes i början av 1700-talet.
Har varit bostad för sillpackare, brandvaktmästare och några änkor med flera. Ofta hade huset flera inneboende, en period bodde elva personer där samtidigt.
Från 1928 till 2010 bodde Kurt Sundberg i huset.
Renoveringen av huset blir varsam men omfattande. Fasader, timmerstomme, trädgård och interiörer kommer att renoveras med traditionella material och metoder.
Det största ingreppet blir att dra in vatten och avlopp för att göra huset till en fungerande bostad.
Nästa höst är huset inflyttningsklart och kommer att förmedlas via bostadsförmedlingen.

Visa merVisa mindre