"Visst har allén sin charm ändå?"

Skarpnäcks allé är en spikrak pulsåder som delar upp stadsdelen utan centrum. Vi tog en 800 meter lång promenad för att undersöka om här finns liv, vad Skarpnäcksborna gillar, och vad som saknas.

  • Publicerad 11:02, 6 feb 2015

”Ändstation, avstigning för samtliga”. Jag och fotograf Agnes Stuber är ensamma i vagnen när vi kliver av i Skarpnäck, 25 m under marken. Förskolebarn är vårt enda sällskap på perrongen. Det är måndag förmiddag, februari och ett massivt snömonster kopplar brottargrepp på staden. Så varför skulle någon ta Linje 17 ända ut till den östligaste stationen i hela nätet? En rimlig fråga.

Skarpnäcks allé var inte tänkt att vara öde på vardagar. Kontorshus och butiker skissades upp – men skrotades när det blev klart att tunnelbanan skulle invigas först tio år efter byggstart.

Vår promenad startar där allén korsar Pilotgatan. Pilottorget skuggas av höghuset som utgör områdets slutpunkt. Där sitter Per-Erik på en bänk i snöfallet. Han bor på ett behandlingshem och säger att han ”gärna kommer hit för att ta en pilsner”.

– På fem år har jag aldrig sett ett bråk. Det är jävligt lugnt. Så skönt, jag orkar inte med dårar, förklarar han.

"Torget borde bli p-platser"

Om Raouf Micha fick bestämma skulle torget bli bättre som parkeringsplats. Hans kunder har nämligen ingenstans att parkera. Trots att han är den ende färghandlaren i området är det ”dålig business” då kunderna väljer de stora kedjorna som finns en lättparkerad bilresa bort.

– Allén borde enkelriktas och det lilla torget kan bli p-platser. Det enda som händer där är att de dricker öl på sommaren. Jag bor här också och det är ett fint, lugnt område. Men för affärer är det inte bra, suckar Raouf Micha.

Skarpnäcks centrum, som alltså inte är ett centrum, skapades inte för att vara bra för affärer. När ritningarna drogs upp på 1980-talet ansågs det att 10 000 människor var för magert underlag för kommers. Det fanns tankar om att inte etablera detaljhandel som konkurrerar med city. Man ville att folk skulle lämna förorten.

Det är precis vad de boende inte vill. Alla vi pratar med efterlyser ett centrum, fler och billigare affärer. Synpunkter som stöttas av frisören Abbe Miko, en man som de senaste nio åren lyssnat på kvarterens klagan i sin salong.

– De skulle kunna göra det bättre. Människor vill ha nära. Som det är nu åker de till Farsta för att handla, säger Abbe Miko.

En ockult attack

181:an mot Farsta susar förbi medan vi arbetar oss fram längs vägen. Här finns ändå det mesta: restauranger, livs, second hand-affär, bibliotek, bankomater. Och Friskis & Svettis i samma hus som Svenska Alliansmissionen, som firar 30 år på platsen. Även skolorna lånar kyrkans sporthall. Själen vårdas till vänster innanför dörren, kroppen till höger.

Kyrkans man Miguel Robaina tar inte så allvarligt på helgens ockulta attack: en snopp och ett sataniskt pentagram har klottrats på dörren.

– Skarpnäck är vänsterinriktat. Det är inte så andligt. Men det är en reaktion i alla fall, säger Miguel Robaina glatt.

Föräldralediga lärarinnan Marie Andersson kikar in. Hon önskar hyra den kristna sporthallen åt sig och sitt gäng ”glada amatörmorsor” som vill starta ett rollerderbylag.

– Skarpnäck är fantastiskt. Men det är klart att jag hade velat ha ett mer pulserande torg. De har försökt få en mer levande företagskultur men det är svårt. Ändå finns det en kraft av engagerade människor.

"Linje 17-aktivisterna bor här, inte i Kärrtorp"

Tillsammans funderar vi kring varför Skarpnäck trots det inte har samma rykte som Bagarmossen (kulturellt hipstercentrum) eller Kärrtorp (anti-rasistisk kamp). Vi enas om att det kanske beror på just den raka långa allén.

– Stadsdelen verkar sömnig om du kommer utifrån. Det ironiska är att många av Linje 17 mot rasism-aktivisterna faktiskt bor här, inte i Kärrtorp, säger Marie Andersson.

Vi vandrar vidare. Kulturhuset är stängt. Borta hos alliansmissionen konkurrent Svenska kyrkan är det fullt ös med småbarn. Deras öppna förskola är, säger personalen, känd för sångstunderna. Uppkrupen i soffan sitter Layla Colliander och matar sex veckor gamla Imani.

Skarpnäck bra på sommaren

Layla Colliander tänker att det där badhuset som de snackat om så länge, nog vore det trevligt.

– Jag har vuxit upp här och trivs. Fast jag är vuxen med barn och stannar mest hemma. Det kanske inte är så kul för dagens ungdomar. Förr fanns det fritidsgårdar men de är nedlagda. Tonåringarna har en rastlöshet och de hänger oftast på gatan.

Hon tycker att Skarpnäck är bra på sommaren. Nu finns det bara snö och inget att göra – ”fast så är det väl i hela stan”. Hon tittar ut genom kyrkans fönster, på allt det vita som breder ut sig över det röda teglet:

– Men visst, nog har allén sin charm ändå.

Skarpnäck i siffror

45 000. Så många bor i hela
stadsdelsområdet.

11 300. Bor i Skarpnäcks gård, som stadsdelen där
allén och tunnelbanan
ligger faktiskt heter.

12 000. Om tio år beräknas antalet invånare ha överstigit det antalet.

1 300. Antal hyresrätter.

2 200. Antal bostadsrätter.

272 600 kr. Medelinkomsten (hela Stockholm 323 500 kr.)

Källa: Stockholm stad

Visa merVisa mindre

Började bebyggas på 80-talet

Skarpnäcksfältet började bebyggas i mitten av 1980-talet. Det tog tio år innan allt var klart och tunnelbanestationen öppnade. Typiskt för arkitekturen är det dominerande röda teglet och hustakens svepande form, som beror på att att rören (el, ventilation, vatten) inte kunde läggas under husen på grund av den dåliga marken. Istället ligger de på vinden. 1983 tilldeleades Arken arkitekter, ansvariga för sex kvarter längs Skarpnäck allé, ett pris för kvarteret Varmfronten.

Visa merVisa mindre