Visita. Jonas Partheen rapporterar om dystra siffror och säger att det är bråttom om mer stöd. Foto: Visita

Visita: "Kassorna är snart slut"

Branschorganisationen för hotell och restauranger efterlyser mer stöd från regeringen – och ett sådant är på gång.

  • Publicerad 11:26, 6 feb 2021

Branschorganisationen Visista rapporterar att omsättningen i restaurangbranschen under januari var fortsatt låg.

– Under vecka tre har försäljningen på restaurangerna i Stockholm gått ner 76 procent jämfört med samma vecka 2020. Under hela pandemin är nedgången i omsättning 60 procent, säger Jonas Partheen, presschef.

Detta samtidigt som man lämnade en svår decembermånad bakom sig, där restauranger i vanliga fall kan samla ihop intäkter inför de normalt lugnare januari och februari.

– Men nya restriktioner slog undan alla möjligheter att ha julbord.

Vad gör restaurangerna för att överleva?

– Vi ser att restauranger under hela pandemin varit påhittiga med takeaway, helgkassar och lunchkassar. Men ett så stort tapp går inte att ersätta med takeaway.

Kommer nytt stöd

Den 19 januari meddelade regeringen om ett så kallat nedstängningsstöd till företag som drabbas hårdast av alkoholstoppet.

Förra veckan lyftes frågan om stöd till branschen under en interpellationsdebatt i riksdagen, då kritiken om för långa handläggningstider för utbetalningar av stöd togs upp.

Näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) svarade att Tillväxtverket fått utökad personalstyrka för att hantera söktrycket.

Jonas Partheen berättar för Mitt i att det är bråttom.

– Vi har väntat i snart ett halvår, nu är kassorna snart slut.

Siffror: Så många förlorade jobbet

Under de första pandemimånaderna, mars till och med juli 2020, ökade arbetslösheten inom hotell- och restaurangnäringen med 72 procent i Stockholm, jämfört med februari 2020.

9928 personer varslades och 2 844 permitterades inom besöksnäringen under perioden mars till och med november 2020 i Stockholm.

Källa: Arbetsmiljöverket, Visita

Visa merVisa mindre