Vinterväder orsak till alla potthålen

Ena dagen är vägen slät, nästa liknar den ett minfält. Potthålen bildas snabbt och i år är de fler än vanligt. Enligt trafikkontoret är det svårt att hinna med att laga alla hål direkt.

  • Publicerad 18:06, 24 feb 2013

De senaste veckorna har potthålen blommat upp längs vägarna i hela Stockholmsområdet. I år är de ovanligt många. Hålen är avskydda trafikfaror för både bilister, cyklister och fotgängare.

De skapar också mycket arbete för trafikkontorets entreprenörer som har miltals med väg att se efter.

– Vi är väl medvetna om att det är många hål just nu, vi är ute hela tiden och lagar skadorna så fort det går. Men vi har 150 mil väg att se efter, det är 18 miljoner kvadratmeter, och de här hålen dyker upp blixtsnabbt, säger Mats Freij, som är pressansvarig på trafikkontoret.

Enligt honom är det den här vinterns alla temperatursvängningar som ligger bakom ökningen av hål.

Potthålen uppstår när vatten tränger ner i asfalten och därefter fryser till is som expanderar och förstör vägbeläggningen.

– Vi prioriterar att laga de mest trafikfarliga hålen först, till exempel på hårt trafikerade vägar och cykelbanor och vid övergångsställen, säger Mats Freij.

Vid lagningen fyller entreprenörerna bara igen hålen med en provisorisk lagning.

– Om det inte räcker får vi återkomma när det har blivit plusgrader och det går att göra en större lagning, säger Mats Freij.

Han berättar också att trafikanterna själva kan ta ansvar.

– Vi uppmanar trafikanter att vara extra uppmärksamma och att anmäla farliga potthål till Trafik Stockholm, säger Mats Freij.

Fakta

Kolla vägskador på webben

På Trafikverkets hemsida (www.trafik­verket.se) går det att få information om aktuella vägskador, vägarbeten och olyckor.

Det går också att hitta information om läget på vägarna på webbsidan www.trafiken.nu som drivs av SL, trafikkontoret och Trafikverket Stockholm.